A gazdák tiltakozása következtében a kelet-fríziai Emdenben található Volkswagen-gyár termelése befejeződött – mondta a VW szóvivője. Az üzemhez vezető útvonalakat a gazdák elzárták. A leállás a belső égésű motoros modellek gyártását érinti, az elektromos autók gyártása a tervek szerint jövő héten indul újra. Azt nem tudni, hogy pontosan hány alkalmazottat érintett a kiesés.

Lipcsében a csúcsforgalomra nagymértékben hatással vannak a gazdák tiltakozásai – írja a Leipziger Volkszeitung. Egyelőre nem tudni, hogy a BMW és a Porsche ottani gyárainak termelését ez milyen mértékben érinti. A stuttgarti Mercedesnél eddig nem volt probléma. Az Automobilwoche kérdésére az Opel elmondta, hogy a tiltakozásoknak náluk még nincs hatása a termelésre.

A gazdák országszerte tiltakozásba kezdtek, ami elsősorban a közlekedésben okozott fennakadásokat. Felháborodásukat az okozta, hogy kormány olyan támogatásokat törölt el, mint a mezőgazdasági gázolaj alacsonyabb adója. A kormány közben a tervek egy részét már visszavonta.

Arról, hogy teljes blokád alá kerülhet Németország, itt írtunk bővebben >>>>
Utcára vitték a vidéki gazdák a szövetségi kormánnyal kapcsolatos csalódottságukat és minden idők legnagyobb tüntetésébe kezdtek hétfőn. Országszerte több ezren tiltakoznak a héten a 2024-re tervezett megszorítások miatt, amely akár a Scholz-kabinet bukásához is vezethet.