Velence vezetése tavaly novemberben hozta nyilvánosságra régóta dédelgetett tervét, miszerint bizonyos napokon napi díjat fizettet a turistákkal a város látogatásért.

A velencei önkormányzat most megerősítette, hogy január 16-án déltől már él az online fizetési platform, amelyen keresztül a turisták lefoglalhatják a jegyeiket. A Velencébe látogatók az oldalon egy QR-kódot kapnak: ezt fogják majd a velencei kirándulás közben bemutatniuk a városi ellenőröknek – írja az Euronews.

A belépődíj bevezetése több célt is szolgál:

  • a velencei turistaáradat csökkentése;
  • megóvni a „túlturizmus” káros hatásaitól a város gazdag történelmi és kulturális örökségét, illetve érzékeny ökoszisztémáját;
  • a rapid egynapossal szemben a hosszabb velencei turisztikai tartózkodása ösztönzése;
  • a lakosok életminőségének javítása.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint az idegenforgalmi díj nem a többletbevétel megszerzéséről szól, hanem egy „kísérlet” a világ egyik leglátogatottabb helyén a turista dömping szabályozására. Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a turisták ne a legforgalmasabb időszakokban érkezzenek, hanem a kevésbé frekventált napokban is gondolkodjanak.

Mennyi az annyi?

A turistáknak idéntől 5 eurós napi díjat kell fizetniük, hogy beléphessenek Velencébe. Az idegenforgalmi díjat a hétvégén és a legnagyobb tömegeket megmozgató napokon fogják megfizettetni április és július közepe között.

A belépő a csúcsidőszakban 8:30-tól 16:00 óráig lesz érvényben, ami azt jelenti, hogy a Velencébe vacsorázni vagy koncertre érkező látogatóknak nem kell erre költeniük.

Aki szállást foglal magának Velencébe, neki már külön nem kell ezt a bizonyos idegenforgalmi díjat fizetnie, ahogy a város vezetése számos más kedvezményt is bevezetett. 

Valódi invázió keseríti a népszerű idegenforgalmi célpontokat

A covid elmúltával napjainkban újra dübörög a túlturizmus (overtourism), a népszerű helyeken (Amszterdam, Barcelona, Dubrovnik, Velence és még sok más városban) hömpölyög az embertömeg. A turisztikai szakértő az Economxnak elmondta: a városok számára mégis léteznek megoldási módok, rendelkezésükre állnak a különféle szabályozási lehetőségek. Ezekről ITT írtunk korábban.