Immár bizonyított orvosi tény, hogy minden egyes iskolában eltöltött év potenciálisan növeli a várható élettartamot. Megfordítva mindezt: ha valaki túl korán marad ki az iskolából, vagy egyáltalán nem tanul, azzal olyan súlyos egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát, mint a dohányzással vagy a túlzott alkoholfogyasztással.

A Lancet szaklapban közzétett publikáció szerint, amit a hvg.hu szúrt ki, részt venni az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban egyenértékű egy egész életen át folytatott egészséges táplálkozással.

A tanulmányból kiderült az is, hogy a felnőttek halálozási kockázata két százalékkal csökken minden egyes nappali tagozaton eltöltött év után az oktatásban.

A tanulmányhoz az adatokat többek között Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Kínából és Brazíliából gyűjtötték össze.

Az szintén évekkel meghosszabbíthatja a várható élettartamot, amennyiben az adott országban megemelik a tankötelezettség korhatárát.

Magyarországon 2012. szeptember 1-től a tankötelezettség korhatára 16 év.

Újabb változások jönnek a felsőoktatásban

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a vásárvárosban. Az esemény megnyitóján Csák János miniszter azt mondta, aki ma a szakképzésben vagy a felsőoktatásban tanul biztos lehet abban, hogy lesz állása. A részleteket ITT találja.