2010 óta az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.

A miniszter emlékeztetett, hogy a kormány 2010-ben átalakította az adórendszert, és a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezte a hangsúlyt.

Az szja legmagasabb kulcsa 2010 óta 36 százalékról 15 százalékra, a társasági adó 20 százalékról 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban. A munkáltatókat terhelő adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Magyarország az adóversenyképesség terén 11. helyen áll a 38 OECD tagállam között.

Az IOTA elnöki tisztségét a 2023-2024-es ciklusban július elsejéig Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke töltötte be.

Varga Mihály: a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról – számolt be hivatalos közösségi oldalán a pénzügyminiszter.