A csehországi Znojmoban rendezett agrárminiszteri találkozón arról számoltak be, hogy a gabonapiac helyzete minden Ukrajnával szomszédos országban hasonló: a terményértékesítés döcög, az árak alacsonyak, és telítettek a raktárkapacitások. Mindezeket együttvéve pedig nehéz a termelők helyzete.

A közlemény leszögezi, hogy uniós szabályozás híján nemzeti szabályozással korlátozzák az ukrán importot a továbbiakban a visegrádi négyek, azaz a csehek, a lengyelek, a szlovákok és a magyarok. A V4 azt követeli az Európai Bizottságtól, hogy tényleges, a közép-európai gazdálkodást segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók EU-n kívüli piacokra történő tényleges használatát, továbbá az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást találjon ki.

Egy cseh felvetés szerint egyfajta letéti rendszert kellene bevezetni, hogy a közép-európai piacokon áthaladó tranzit egyértelműen és garantáltan megérkezzen a kikötőkbe.

Valamennyi ország álláspontja az, hogy nem kívánják kitenni a termelőiket az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak. Leszögezik, hogy a fekete-tengeri megállapodás megszűnése egyértelműen növeli a nyomást a szárazföldi szállítási útvonalakon.

Bulgária feloldja az ukrán gabonaimport tilalmát

Bulgária csütörtökön úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonaimportra vonatkozó, a héten lejáró tilalmat az EU öt keleti országában – jelentette az AFP. Szófia segítséget fog kérni Brüsszeltől az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudja az ukrán termékek átszállítását más országokba. Bővebben--->