Az európai parlamenti jobbközép Európai Néppárt (EPP szövetség) az EP-választáson aratott győzelme után magáévá teszi az Európai Bizottság elnöki posztját. Ez azt jelenti, hogy Ursula von der Leyen hivatalban lévő elnök további öt évig állhat a nagyhatalmú brüsszeli hatóság élén.

A választás győztesének most joga van kinevezni a Bizottság elnökét – mondta Manfred Weber (CSU), az EPP vezetője vasárnap este Brüsszelben.

A mai nap jó nap az Európai Néppárt számára. Megnyertük az európai választásokat, barátaim. Mi vagyunk a legerősebb párt – jelentette ki diadalittasan Ursula von der Leyen.

Úgy fogalmazott: "mi vagyunk a stabilitás horgonya, és a választók elismerik az elmúlt öt évben betöltött vezető szerepünket".

Az Európai Bizottság vezetését újrázó Von der Leyen szerint az Európai Néppárt lesz a bástya a szélsőséges jobb- és baloldali politikai erőkkel szemben – számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A jobbközép szövetségnek ugyan nem sikerült jelentősen javítania a 2019-es választáson elért eredményén, ám továbbra is jóval megelőzi a szociáldemokratákat, a zöldeket és a liberálisokat, valamint a korábbi jobboldali nacionalista és jobboldali populista szövetségeket.