veszélyes hulladékok feldolgozásával és ipari szennyvíztisztítással foglalkozó Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. (ÉMK Kft.) csaknem 288 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás segítségével végzett hatékonyságnövelő fejlesztést Sajóbábonyban. A cég egy innovatív technológiájú, termikus oxidáció elvén működő berendezést létesített és helyezett üzembe, mely éves szinten mintegy 2500 tonna – szilárd, folyékony, gáznemű és iszapszer – hulladék ártalmatlanítására és hasznosítására alkalmas – írták.

A fejlesztésnek köszönhetően az ÉMK Kft. termelékenysége jelentősen nőtt, az új technológia pedig a folyamatosan növekvő kereslet környezetbarát módon történő kielégítésére ad lehetőséget – közölte a cég.

A tájékoztatás szerint a vállalat elsősorban a feldolgozóipar, a vegyipar, az autóipar és az egészségügy szereplőinek nyújtja szolgáltatásait a Sajóbábonyi Vegyipari Park területén létesített hulladék- és szennyvízkezelő technológiái segítségével.

Az ÉMK Kft. sajóbábonyi beruházása a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében, a Széchenyi 2020 és a Széchenyi Terv programon belül valósult meg. A vállalat honlapja szerint projekt támogatásának intenzitása 70 százalék.

A szemétkoncesszió kudarcát pedzegeti a sajtó

A Mol koncessziós cége szerint azonban jól halad az új hazai hulladékgazdálkodás kiépülése, és a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) egy átlátható, a piac elvei alapján működő rendszer alapjait teszi most le. Bővebben >>>

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás értékesítési nettó árbevétele 2022-ben 4,58 milliárd forint volt, szemben az előző évi 3,36 milliárddal. Adózott eredménye ez idő alatt 93,45 millióról 203,58 millió forintra nőtt.