A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el – jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban. 

A tárcavezető kiemelte: nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra, a gazdabarát agrárpolitikára és a bővítési folyamat felgyorsítására. A járvány és a háború kitörése felgyorsította Európa gazdasági térvesztését, az Unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben. 

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd az európai versenyképességre, csökkenteni kell az Unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadékot

– hangsúlyozta Varga Mihály

A pénzügyminiszter rámutatott: a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett elnökségi prioritás lesz a védelempolitika és a kohéziós politika erősítése. Varga Mihály emlékeztetett: a júliusban kezdődő magyar elnökség után Lengyelország veszi át a soros elnökséget. Lengyelország 2023-ban Magyarország 3. kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri az 5 százalékot.