Eddig jobbára békésen tiltakoztak az amerikai Tesla első európai autógyára körül hetek óta állomásozó környezetvédelmi csoportok Németországban, most azonban elfajult a helyzet a több klímaszervezet által „Zárd el a csapot a Teslánál!” címen szerdán bejelentett akcióhéten. 

Pénteken radikális aktivisták százai próbálták megrohamozni a kelet-brandenburgi grünheidei gigagyárat, míg a tüntetők egy másik csoportja elfoglalta a közeli repülőteret. A Tesla-ellenes megmozdulások eddigi leglátványosabb akciójában a régió több pontján legalább kétezer klímavédő vesz részt. 

A szervezők bejelentették: szombaton minden idők legnagyobb fellépésére készülnek.

Az aktivisták Elon Musk tervezett gyárbővítése ellen tiltakoznak, amely további területfoglalással és a környékbeli erdőkben fakivágásokkal, illetve a természetes vízkészletben okozott károkozással járna. A fejlesztésről a jövő héten szavaz a helyi képviselőtestület.

Kézbe vették a helyzetet a radikálisok

A hatósági jelentések szerint a gyár mellett lévő erdőben és az üzemnél péntek reggelre nagy erőkkel vonultak fel a rendőri csapatok, a teljes környéket és a szomszédos, A10-es szövetségi autópálya több lehajtóját lezárták, és biztosítják a vasúti síneket, az áram- és vízvezetékeket – tudósít az Oe24.at.

A nap során elszabadult a pokol: az erőszakos tüntetők előbb áttörték a kordonokat a 300 hektáros gyártelep körül, majd elfoglalták az üzemek előtti parkolót. Az elszánt aktivisták le akarták rohanni a gyár teljes területét, az irodákat és az összeszerelő csarnokokat, amit végül paprikaspray és vízágyúk bevetésével sikerült megakadályozni, de a zavargásokban lovas rendőrök és tüntetők is megsérültek, többeket letartóztattak. 

Kép: Getty Images, Patrick Pleul

Az indulatok később sem csitultak, sőt, a keleti régióban felsorakozott tiltakozók közölték, hogy felkészültek a radikális lépésekre is – írja a Berliner Zeitung.

Közöttük van az a baloldali szélsőséges Vulcan-csoport is, amelyik magára vállalta a márciusi támadást, amelynek során egy villanyoszlop felgyújtásával a grünheidei gyárban több napos leállást, a környékbeli településeken pedig áramszünetet idéztek elő.

Elfoglaltak egy repteret, megszállták Berlint

A különféle antikapitalista klímavédelmi mozgalmak egyesülete, a Disrupt-csoport bejelentette: háromszáz követőjük elfoglalta az autógyár közelében lévő, egykori Neuhardenberg repülőteret, amelyet a Tesla raktárnak is használ. A rendőrség szerint maszkos emberek jelentek meg ott, akik pirotechnikai eszközöket is bevetettek. 

Eközben nagyszámú aktivista vonult a grünheidei tiltakozó bázis felé vezető országúton – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

A fővárosban is akcióba lendültek: a Robin Wood környezetvédelmi szervezet küldöttei a Berlin-Mitte bevásárlóközpontban lévő Tesla bemutatóteremnél gyűltek össze, ahol egy transzparenst helyeztek el azzal a szöveggel, hogy „A tiszta autók egy piszkos hazugság!”

Mindenki kerülje el Grünheidét!

A rendőrség szerint zavaros a helyzet, mivel előzetesen több tucatnyi klímacsoport jelentette be, hogy részt vesz a városvezetők jövő heti döntését megelőző, Tesla-ellenes programsorozat lebonyolításában, például a gyárnál meghirdetett szombati tüntetésen, amely állítólag a hét csúcspontja lesz.

Ezért a brandenburgi rendőrség felhívta a tartomány lakosságának figyelmét, hogy vasárnapig széles körben kerüljék el Grünheide környékét.