Kevesen tudják ugyan, de a karbonsemlegesre váltást is pénzzé lehet tenni az Önkéntes Karbonpiacon. Lehet, hogy az elektromos autó 10 év alatt extra százezreket hozhat, erről kérdezte a Totalcar Tóth Leventével, az Urbaniqe alkalmazást is fejlesztő Emprovia Zrt. alapítóját. Számításaik szerint egy 40 tonnás kamion esetében például akár 25 ezer euróra váltható karbonkredit keletkezhet 10 éves távlatban.

Ha egy autó vagy egy flotta igazoltan azonos jellegű felhasználás mellett valamilyen dízel vagy benzines járművek kiváltásával lett teljesen elektromos – legyen ez magán vagy céges felhasználású –, akkor a megspórolt széndioxid kibocsátással arányosan a flotta tulajdonosának olyan karbonkreditjei keletkeznek, amit a piacon értékesíthet.

 A karbonkreditek kibocsátási joga egy vagyon értékű jog, ami a zöld beruházót illeti, aki a jogi vélelem szerint az eladott régi és a megvásárolt új gépjármű törzskönyvbe bejegyzett tulajdonosa, tehát a tulajdonosnak azonosnak kell lennie. A szolgáltatásra beregisztráló zöld befektetőnek ezt a gépjárműpárt kell megfelelően beregisztrálni, a flottából ki- és bekerülést megfelelő módon dokumentumokkal, mint például gépjármű törzskönyv, forgalmi engedély vagy adásvételi szerződés igazolva.

Leginkább az újonnan vásárolt elektromos autó futásteljesítményétől függ, hogy mennyi karbonnyereség és így mennyi kredit keletkezik. Azonban a nyereség attól is függ attól, hogy dízelüzemű vagy benzines autót cseréltünk le és annak mi volt az átlagfogyasztása és ebből fakadóan a CO2 kibocsátása. A dízelüzemű gépjárművek azonos fogyasztás mellett kb. 30 százalékkal több üvegházhatásúgázt bocsátanak ki, ezért azokat jobban megéri lecserélni elektromosra, lecserélésükből több karbonkredit keletkezik, és ez egybe is esik a környezetvédelmi prioritásokkal is

– hangsúlyozta Tóth Levente, majd hozzátette, hogy számításaik szerint 10 év alatt mintegy kétezer euró értékű karbonkredit keletkezik, míg egy dízelüzemű, évi akár 35-40 ezer kilométert is futó kishaszongépjármű elektromosra cserélése esetében akár ötezer eurónyi érték is képződik.

 

Létrejött a megállapodás a Mars, a Tesco és a Waberer's között

A Mars Magyarország két nagyvállalattal lépett partnerségre annak érdekében, hogy csökkentse beszállítói tevékenységének karbonlábnyomát. A Waberer’s elektromos kamionjai szállítják a Mars termékeit a Tescónak. A három nagyvállalat összefogása mérföldkövet jelent a Mars magyarországi logisztikájának fenntartható működésében.Bővebben --->