Nem fedte fel a támadók kilétét és azt a 92 országot az Apple, ahol a magánfelhasználókkal a napokban azt közölték, hogy az Iphone-készülékeiket egy olyan zsoldos kémprogram-támadás célozza, amely megpróbálja távolról feltörni a Apple ID-khoz társított telefonokat. 

A TechCrunch információi szerint a kifejezetten személyre szabott támadások észlelésekor ugyan soha nem lehet teljes bizonyosságot elérni, de az Apple – a riasztás szövege szerint – nagyon bízik a figyelmeztetésben.

Lefülelték a Pegasust Indiában

Az iPhone gyártója évente többször küld ilyen jellegű értesítéseket – 2021 óta több mint 150 országban riasztották már a felhasználókat az Apple frissített támogatási oldalán.

Tavaly októberben például hasonló figyelmeztetést küldtek számos indiai újságírónak és politikusnak, amelynek kapcsán később az Amnesty International nonprofit jogvédő csoport közölte, hogy az izraeli kémprogramokat gyártó NSO Group invazív kémprogramját, a Pegasust találta neves indiai újságírók iPhone-ján.

A spyware riasztások jellemzően akkor érkeznek, amikor sok nemzet választásokra készül. Az elmúlt hónapokban számos technológiai cég figyelmeztetett, hogy egyes erőfeszítések bizonyos választási eredmények befolyásolására irányulnak, bár a támadások időzítését nem jelezték. 

A zsoldos spyware támadások, például az NSO Group Pegasusát használó támadások kivételesen ritkák, és sokkal kifinomultabbak, mint a szokásos kiberbűnözői tevékenységek vagy fogyasztói rosszindulatú programok – közölte az Apple, hozzátéve, hogy kizárólag belső felderítési vizsgálatok alapján észlelik ezeket a támadásokat.