Karácsony után a húsvéti ünnepek alatt sem lesz teljesen önfeledt a kikapcsolódás Ausztriában, ahol a múlt pénteki, moszkvai terrortámadás óta újra különleges védőintézkedéseket léptettek életbe a hatóságok. 

A terrortámadások magas kockázata miatt az osztrák rendőrség és a terrorelhárítók a következő napokban fokozott figyelemmel kísérik a húsvéti ünnepségeket és a hagyományos vásárokat: a megszokottnál több egyenruhás és civil járőr lesz jelen a nagyobb látogatottságú eseményeken, a közparkok környékén, illetve Bécs és a turisztikailag vonzó városok frekventált helyein.

A rendőrök megjelennek a húsvéti miséken is, a templomok környékén „a keresztény jelképek látványos jelenléte miatt” a készültségbe bevonják a különleges erőket is, például a sürgősségi egységeket és a drónokat.

Nincs konkrét fenyegetés, de még lehet

A fokozott intézkedésekre azért van szükség, mert az Állambiztonsági és Hírszerző Igazgatóság továbbra is a második legmagasabb fokozatúnak minősíti az iszlamista szélsőségesség és a terrorizmus kockázati szintjét a nyugati szomszédunkban. 

Az osztrák Belügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy jelenleg nincs bizonyíték konkrét fenyegetésekre, a templomokban tervezett események ellen sem. Ám emlékezetes: tavaly karácsonykor arról kaptak értesítést a külföldi titkosszolgálatoktól, hogy egy dzsihadista terrorcsoport Ausztriában élő tagjai madridi templomok, a kölni dóm és a bécsi Szent István-székesegyház ellen szerveznek merényleteket.

A húsvéti ünnepségek és a vásárok, misék olyan események, amelyekre a nyilvános helyeken való összejövetel és a vallási vonatkozás erős kombinációja jellemző. Ezért a résztvevők teljes biztonsága érdekében rendelte el a Szövetségi Rendőr Igazgatóság az éjjel-nappal érvényes védelmi rendszert. A különleges intézkedések az április 22. és 30. közötti zsidó húsvéti ünnepre is vonatkoznak majd – közölték.

A határon nem jutnak be az erőszakos bűnözők 

Mint megírtuk, brutális terrortámadás történt múlt pénteken Oroszországban, ahol a Moszkva északnyugati részén lévő Crocus City Hall koncertteremben közel 140 embert mészároltak le az Iszlám Állam terroristái. Németországi biztonsági szakértők ezt követően megállapították, hogy az évek alatt beépült terrorista sejtek miatt Ausztriában és a németeknél is jelentős a fenyegetettség, emiatt újra napirendre kell venni az iszlamista terror által jelentett, globális veszély célzott kezelését.

A németek aggódnak a júniusi labdarugó Európa-bajnokság biztonsága miatt is, amely a milliós látogatószám miatt különösen alkalmas lehet a moszkvaihoz hasonló, tömegek elleni támadásokra, akárcsak a nyári olimpiai játékok Franciaországban.

A határellenőrzésben már léptek is: Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter bejelentése szerint a június 14-én kezdődő, egy hónapig tartó foci-Eb idejére az országhatár valamennyi szakaszára visszatér a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség.

Mint mondta, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az erőszakos bűnözők beszivárgását a labdarúgást ünneplő országba, beleértve az iszlamista terroristákon kívül a futballhuligánokat és más szélsőségeseket.

Németországban a migrációs helyzet miatt jelenleg is stacioner határellenőrzés zajlik a szomszédos országokkal, azaz Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal.

Európa több országában fokozott készültség van

Miközben Franciaországban a múlt vasárnap Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács döntése szerint a lehető legmagasabb szintre emelik a terrorkészültséget, tömegesen tartóztatták le az Iszlám Állam tagjait Törökországban. 

Dániában is megkongatták a vészharangot, még a moszkvai támadás előtt. 

Az Euractiv idézi a Dán Biztonsági és Hírszerző Szolgálat (PET) éves biztonsági értékelését, amely szerint az ország továbbra is komoly, majdnem a legmagasabb fokozatú terrorfenyegetéssel néz szembe az iszlamista mozgalmak fegyveresei részéről. Michael Hamann, a Terrorizmuselemző Központ vezetője szerint egész Európában az Izrael és a Hamász közötti konfliktus fokozza leginkább a radikalizálódást és mozgósítási lehetőségeket. 

Felidézte: tavaly augusztusban az al-Kaida támadásokat helyezett kilátásba, válaszul a szélsőjobboldali és iszlámellenes aktivisták által Dániában és Svédországban végrehajtott Korán-égetésekre. Decemberben a dán rendőrség több embert letartóztatott egy esetleges terrortámadás tervezése miatt, amely összefüggésben lehetett a Hamásszal. 

Svédországban is hasonlóan magas a kockázat, amelyet igazol, hogy március közepén Németországban a svéd parlamentet célzó terrortámadást hiúsítottak meg.