Több mint kétszeresére nőtt a telekommunikációs cégeknek meg nem fizetett, lejárt számlatartozások száma 2024 első négy hónapjában a Covid-járvány előtti időszakhoz képest EOS Magyarország kutatása szerint. Az indikátornak tekinthető adat előre jelezheti a fogyasztási hitelek törlesztési nehézségeit.

Az azenpenzem.hu beszámolója szerint a cég nagyszabású kutatásban vizsgálta meg az elmúlt öt év 500 ezer fedezetlen követelését, amelynek során arra a következtetésre jutottak, hogy egyre nehezebben élnek meg az emberek, nő a nemfizetések száma, a törlesztőrészletekkel való csúszás pedig a középkorúakra és a 60 felettiekre jellemző leginkább.

A kutatás szerint 2023-ban az egy adósra eső késedelmes tartozások száma átlagosan 1,3 volt.

A követeléskezelőknél lévő állományból a telekommunikáció jelenti a legnagyobb szeletet, 43,2 százalékot, 38,6 százalékot tettek ki a banki fogyasztási hitelek, az adósok 17,6 százaléka közüzemi szolgáltatóknak, 0,6 százaléka pedig egyéb szervezeteknek tartozik. 

Lencsés Tamás, az EOS Magyarország ügyvezetője szerint a telekommunikációs követeléseket előzetes indikátornak lehet tekinteni azzal kapcsolatban, hogy mi várható a fogyasztási kölcsönök piacán, mivel a telekommunikációs számla az, amit az adós legelőször elenged. Ennek oka, hogy ez nem tartozik hozzá a megélhetéséhez, illetve ha nem fizeti, akkor nem kerül KHR-listára sem.

Az EOS adatai szerint az eladásra kínált telekom követelések átlagos száma 2024 első négy hónapjában havi 27190 darabra nőtt, szemben a 2019-es 11,3 ezerrel és a 2020-as 12,2 ezer darabbal, így több mint száz százalékkal nőtt a követelés darab száma.

Mindeközben soha nem volt még ilyen magas az egy hitelkártyára jutó adósság a BiztosDöntés.hu számításai szerint: egy-egy kártyaadós átlagosan 142 ezer forinttal tartozik a bankjának, a teljes tartozás 12 éves csúcson van.

Megtakarítás helyett adósságokat gyűjt a magyar

Jelentős változások történtek a lakosság pénzügyi helyzetében: a bankokhoz friss megtakarítás nem érkezett, míg az adósságok tovább növekedtek. A jegybank legfrissebb adatai szerint a személyi hitelek és a lakáskölcsönök piacán rekordok dőltek meg. A kamatok csökkenése folytatódott, bár a babaváró támogatáshoz kapcsolódó hitel kamata fixről változóra módosult.