Csütörtökön Szlovákiába is elér az uniós országokban már hetek óta tartó gazdatüntetések hulláma, február 22-én országos tiltakozóakciót szervez a mezőgazdászok két érdekvédelmi szövetsége a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) és a Szlovák Agrárkamara (SAK).

A többi uniós tagállamhoz hasonlóan itt is a termények csökkenő ára és a növekvő termelési költségek miatt tiltakoznak, amit a legtöbbjük szerint az olcsó ukrán behozatal, valamint az unió klímavédelmi, az agráriumot zöldítő intézkedései okoznak.

A legnagyobb probléma az, hogy a szlovák termékek raktáron vannak, rendkívül alacsony az áruk, nem veszik meg a hazai feldolgozók, a kereskedők, mert az olcsó ukrán gabonát részesítik előnyben

magyarázta a Paraméternek a tiltakozóakció egyik okát Patasi Ilona, a SAK elnöke, aki hozzátette, hogy érkezik Ukrajnából liszt, baromfi és tojás is.

Szerinte ezeket a termékeket átcsomagolják a lengyel határon, és uniós termékként értékesítik. A csütörtöki akció közös szlovák, cseh, lengyel, magyar tiltakozás lesz.

Speciális problémának tartja a szlovákiai földadót, amelyben régiónként, akár falvanként eltérő adót állapítanak meg a helyi önkormányzatok.

Sok helyi önkormányzat nem arányosan emelte a földadó mértékét, mi azt kérjük, hogy legyen valamilyen egységes, országos szabályozás

– tájékoztatott Patasi. Szerinte ugyan az országos átlag 28 euró körül mozog hektáronként, viszont vannak olyan helyi önkormányzatok, amelyek akár 120 eurót is elkérnek.

A szervezők szerint nem lesz szalma- vagy gumiabroncs-égetés, mint azt több országban is láthattuk, de a csütörtöki tiltakozást megérzi a lakosság is. A legnagyobb akcióra Pozsonyban lehet számítani, de a gazdák minden járási központban ott lesznek.  

Dunaszerdahelytől a komáromi Monostori hídig vonulnak majd, közben csatlakoznak hozzájuk a komáromi járásbeli gazdák is. A komáromi híd előtti körforgalomban egy ideig leállítják majd a forgalmat

 – ismertette Patasi.