Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön Szlovákiába is elér az uniós országokban már hetek óta tartó gazdatüntetések hulláma, február 22-én országos tiltakozóakciót szervez a mezőgazdászok két érdekvédelmi szövetsége a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) és a Szlovák Agrárkamara (SAK).

A többi uniós tagállamhoz hasonlóan itt is a termények csökkenő ára és a növekvő termelési költségek miatt tiltakoznak, amit a legtöbbjük szerint az olcsó ukrán behozatal, valamint az unió klímavédelmi, az agráriumot zöldítő intézkedései okoznak.

A legnagyobb probléma az, hogy a szlovák termékek raktáron vannak, rendkívül alacsony az áruk, nem veszik meg a hazai feldolgozók, a kereskedők, mert az olcsó ukrán gabonát részesítik előnyben

magyarázta a Paraméternek a tiltakozóakció egyik okát Patasi Ilona, a SAK elnöke, aki hozzátette, hogy érkezik Ukrajnából liszt, baromfi és tojás is.

Szerinte ezeket a termékeket átcsomagolják a lengyel határon, és uniós termékként értékesítik. A csütörtöki akció közös szlovák, cseh, lengyel, magyar tiltakozás lesz.

Speciális problémának tartja a szlovákiai földadót, amelyben régiónként, akár falvanként eltérő adót állapítanak meg a helyi önkormányzatok.

Sok helyi önkormányzat nem arányosan emelte a földadó mértékét, mi azt kérjük, hogy legyen valamilyen egységes, országos szabályozás

– tájékoztatott Patasi. Szerinte ugyan az országos átlag 28 euró körül mozog hektáronként, viszont vannak olyan helyi önkormányzatok, amelyek akár 120 eurót is elkérnek.

A szervezők szerint nem lesz szalma- vagy gumiabroncs-égetés, mint azt több országban is láthattuk, de a csütörtöki tiltakozást megérzi a lakosság is. A legnagyobb akcióra Pozsonyban lehet számítani, de a gazdák minden járási központban ott lesznek.  

Dunaszerdahelytől a komáromi Monostori hídig vonulnak majd, közben csatlakoznak hozzájuk a komáromi járásbeli gazdák is. A komáromi híd előtti körforgalomban egy ideig leállítják majd a forgalmat

 – ismertette Patasi.