A lap szerint a szlovákai akkumulátorgyár építésének elmaradása a magas energiaárakkal, a zöldáram hiányával, a drága földterülettel, valamint a munkaerőhiánnyal magyarázható. A beruházásért Csehország és Lengyelország is ringbe szállt. A Volkswagen  négymilliárd eurós befektetéssel célozta volna meg Szlovákiát, ezáltal pedig több ezer munkahelyet hozott volna létre.

A régió elhelyezkedésével, infrastruktúrájával, valamint energetikai közelségével a mohi atomerőmű képében ideális helyszín lett volna a projekt számára. Tavaly év végén a csehek húzták a rövidebbet a befektetőért folyó harcban, ám a helyzet kezdett megfordulni – írja a parameter.sk.

A beruházó állítólag a töredékét követelte azoknak az energiaáraknak, amelyeket az üzleti szféra jelenleg fizet az országban. Emellett a zöldenergia hiánya, a kevés dolgozó és a magas telekárak is jelentős akadályt jelentettek, hogy megvalósuljon a beruházás.

Források szerint a Volkswagen eleinte 350, később 700 megawattnyi teljesítményben volt érdekelt. Összehasonlításképpen a mohi atomerőmű egyik blokkjának teljesítménye 500 megawatt. Hatalmas mennyiségű energiáról lett volna szó, aminek közel sem lényegtelen az ára és a hozzáférhetősége.

A cég időközben létesített egy óriásgyárat Kanadában. „Az észak-amerikai tervek gyorsabban haladtak a vártnál, és meghaladták az európai döntéseket” – írta a Financial Times. A Volkswagen a lap forrásai szerint azonban továbbra is számol egy újabb akkumulátorgyár felépítésével Európában is.