Svédországban annak ellenére, hogy csökken a készpénzhasználat, a svéd központi bank elnöke szerint továbbra is biztosítani kell, hogy az emberek bankjegyekkel és érmékkel tudjanak fizetni – írja a Finextra.

A Riksbank jelentése kiemeli: a skandináv ország jó úton halad a készpénzmentes társadalom felé, 2023-ban 10 százalékkal csökkent a forgalomban lévő bankjegyek mennyisége. Ez a tendencia azonban korántsem örvend nagy népszerűségnek, a svédek 44 százaléka negatívan nyilatkozott a készpénzhasználat csökkenéséről, szemben a 2022-es 36 százalékkal.

A svéd központi bank szerint ennek megoldása érdekében a bankokat kötelezni kellene arra, hogy elfogadják a készpénzt.

A Riksbank a készpénzkezeléssel kapcsolatban is megkongatta a vészharangot, megjegyezve, hogy jelenleg csak egyetlen magánvállalat van az országban, amely fizikai pénzt szállít a kiskereskedelmi üzletekbe és azokból a jegybankba.

A jelentés szerint a kormánynak javaslatot kellene kidolgoznia arra vonatkozóan, hogy a Riksbank és a kereskedelmi bankok hogyan tudnák biztosítani a készpénzszállítást, amennyiben összeomlik a jelenlegi rendszer. 

A fizetési apparátusnak mindenki számára működnie kell. Hosszabb távon minden fizetés digitális lehet, addig is a készpénz fontos szerepet játszik. Olyan jogszabályokra van szükségünk, amelyek biztosítják, hogy készpénzzel lehessen fizetni.

– mondta Erik Thedéen, a Riksbank elnöke.