A fogyasztói árak éves növekedési üteme Spanyolországban az előzetes becslésnek megfelelően szeptember után októberben is 3,5 százalék volt – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística - INE) kedden közzétett végleges adataiból.

Októberben az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint az alkoholos italok és dohányáruk is lassuló ütemben drágultak éves összevetésben. A szállodai és éttermi szolgáltatások ára változatlan ütemben nőtt. Ugyanakkor a villamosenergia ára jóval kevésbé csökkent éves bázison az év tizedik hónapjában, mint az előző hónapban.

Egy hónap alatt az előzetes becsléssel összhangban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 0,2 százalékos növekedés után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció 5,2 százalékra, 2022 májusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött októberben a szeptemberi 5,8 százalékról.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme 3,5 százalékra gyorsult a szeptemberi 3,3 százalék után, havi szinten pedig 0,3 százalékkal emelkedett az előző havi 0,6 százalékos növekedést követően.