Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, ami a sör jellegzetes keserű ízét is adja. A prognózisok szerint az egyre szárazabb, forróbb és hosszabb nyarak tovább fogják rontani a helyzetet, emiatt pedig a sör is drágább lehet – írja a BBC. A  Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzői figyelmeztetik a termelőket: igazítsák a gazdálkodási technikáikat a jövőbeli kihívásokhoz.

A British Beer and Pub Assosication (BBAP) szerint csak az Egyesült Királyságban 8,5 milliárd korsó sört adtak el.

Mióta fellendült a kézműves sörgyártás és megnőtt a kereset az intenzív ízvilágú sörök iránt, a kiváló minőségű komló felhasználása is felgyorsult. A tanulmány azonban arra mutat rá, hogy 1971 és 1994, valamint 1995 és 2018 között néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés.

A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a csökkenést az elmúlt évek szárazabb - valószínűleg az éghajlatváltozás miatt kialakult - időjárásának tulajdonítják.

A 2020-as koronavírus-világjárvány óta a sör ára 13 százalékkal emelkedett az infláció és az orosz-ukrán háború okozta energiaköltség-növekedés miatt.

A kutatók azt is megállapították, hogy a csökkent az izo-alfa keserűsav tartalma a komlóban a szélsőségesebb időjárás miatt, ami hatással lehet a sör ízére.

Szenvedni fognak a haszonállatok, bajban lehet az élelmezés a klímaváltozás miatt

Komoly veszteségeket okozhat az állattenyésztésben a klímaváltozás. Az 1 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet-emelkedés miatt 3-5 százalékkal kevesebb táplálékot fogyaszthatnak a haszonállatok, ami miatt kevesebb lehet a tej-, a hús-, és a tojástermelés. A hazai Holstein tejtermelése a hőstressz miatt akár 30-70 százalékkal is csökkenhet, ráadásul a betegségekkel szembeni fogékonyság és mortalitás is növekedhet. Az IPCC szerint számos megoldás támogatásával alkalmazkodni lehet az új állapotokhoz.
Bővebben--->