A legtöbb forrást Olaszország vette igénybe, eddig összesen 22 milliárd eurót és a Róma számára megítélt előfinanszírozás összege közel 16 milliárd euró - derül ki a Bizottság adataiból. Romániahitelkeretből eddig 1,9 milliárd euró előfinanszírozásban részesült, és tavaly 789 millió euró kifizetést könyveltek el részükre. 

Nagyon kedvező feltételekkel kaptak eddig pénzt a hitelfelvevő országok az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközéből (RRF) – tudta meg a Növekedés.hu az Európai Bizottságtól.

A hazánknak – a hitelkereten kívül – az RRF vissza nem térítendő támogatásokból elvileg 5,81 milliárd euró járna, ebből még nem kaptunk semmit.

Navracsics Tibor uniós pénzekért és területfejlesztésért felelős miniszter augusztus végén jelentette be, hogy 3,9 milliárd eurót szeretne lehívni az RRF hitelkeretből.

Az alap programjainak végrehajtási ideje 2026, tehát minél később jutunk a pénzekhez, annál nagyobb a forrásvesztés esélye.

Közel 4 milliárd eurós hitelt kér a kormány az EU-tól, az is kiderült, mire kell annyira 

Eljött a határideje az uniós RRF hitelkeret igénylésre, ezért az utolsó napon ezt meg is teszi a kormány 3,9 milliárd euró értékben. Az ország összesen 9,7 milliárd eurós hitelre lett volna jogosult a program keretében. Bővebben >>>

Az RRF-hitelrészlet:

  • hosszú, 30 éves futamidejű,
  • a törlesztőrészleteknek 10 éves türelmi ideje is van, vagyis a tőkeösszeg törlesztése csak 10 év után kezdődik,
  • a törlesztés ezt követően egyenletes törlesztőrészletekben történik a futamidő hátralévő 20 évében, a nagy összegű törlesztések elkerülése érdekében.

A hosszú futamidőnek, az Európai Unió erős hitelminősítésének és az alacsony hitelfelvételi költségeknek köszönhetően a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) kölcsönöket kedvező feltételekkel kapják meg a tagállamok.

Az RRF-hitelek jelentős finanszírozási előnyt jelentenek azon tagállamok számára, amelyek kölcsönt kértek. Ez összefügg az EU magas és stabil AAA hitelminősítésével.

A hiteltámogatás igénylését minden esetben a további reformokhoz és beruházásokhoz kapcsolódó magasabb pénzügyi igényeknek kell indokolniuk.

A Bizottság megvizsgálja, hogy a tervezett projektek, hogyan járulnak hozzá az RRF célkitűzéseihez, és azt, hogy megfelelnek-e a 2022-es és 2023-as országspecifikus ajánlásoknak.

Az RRF végrehajtásának végső határideje a 2026-os év. Az RRF alap összege 723,8 milliárd euró, ebből 385,8 hitel, és 338 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás.