A nyers adatok alapján januárban éves szinten

6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában

− közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A naptárhatással korrigált adatok 5,1 százalékos növekedést mutatnak 2023 januárjához viszonyítva.

Az élelmiszerek, italok és dohányáru forgalmazásából származó árbevétel 2,7 százalékkal nőtt éves szinten, a nem élelmiszer jellegű termékek esetében 12,2 százalék, az üzemanyagok terén pedig 1,6 százalékos volt a növekedés.

A naptárhatással korrigált adatok szerint januárban az élelmiszerek, italok és dohányáru kiskereskedelmi forgalma 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nem élelmiszerjellegű termékekből származó árbevétel 9,2 százalékkal, az üzemanyagokból származó pedig 1,1 százalékkal nőtt.

2023 decemberéhez viszonyítva a nyers adatok a kiskereskedelmi forgalom 17,2 százalékos csökkenését mutatják. Az élelmiszerek, italok és dohányáru forgalma 22,2 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékeké 14 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 13,9 százalékkal csökkent.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint januárban 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest. Az élelmiszerek, italok és dohányáru forgalma 0,1, a nem élelmiszer jellegű termékeké 8,1, az üzemanyagoké pedig 1,7 százalékkal nőtt.

Nálunk közel sem ilyen fényes a helyzet

Ezzel szemben a KSH kiskereskedelmi adatsora azt mutatja, hogy továbbra sem lódult meg a magyar lakosság vásárlási kedve, az élelmiszer üzletekben kifejezetten keveset költünk.

2024. januárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 

az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent − derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentéséből.