Az orosz gázolaj tengeri exportja alig néhány héttel azután folytatódik, hogy Moszkva teljes tilalmat rendelt el, ami világszerte az energiaárak szárnyalását eredményezte. Az orosz kormány pénteken közleményben erősítette meg, hogy feloldotta a kikötőkbe csővezetéken szállított dízelüzemanyag exportjára vonatkozó korlátozásokat – számolt be róla a Politico.

A példátlan intézkedést szeptember 21-én vezették be, válaszul a hazai piacon tapasztalható hiányra, amely miatt az oroszok sorban álltak a benzinkutaknál, annak ellenére, hogy az ország hatalmas finomítóipara is működik.

Az ideiglenes korlátozások segítenek telíteni az üzemanyagpiacot, ami csökkenti az árakat a fogyasztók számára

– közölte akkor a kormány. Mivel a fogyasztói árakat törvényileg korlátozzák, a vállalkozások nyilvánvalóan több üzemanyagot exportálnak, ahol sokkal magasabb összegeket kapnak érte az otthoni készletek rovására.

Az ilyen úgynevezett szürke export megakadályozása érdekében Moszkva ehelyett tonnánként 50 ezer rubel váratlan adót vezet be a továbbértékesítésre szánt kőolajtermékek értékesítésére. „Így a kormány megakadályozza a viszonteladók azon kísérleteit, hogy a jelenlegi korlátozások feloldása után előre megvásárolják az üzemanyagot későbbi exportra” – áll a Kreml közleményében.

Így próbálják enyhíteni a szankciók okozta kiesést

Miközben olyan országok, mint India és Törökország drámaian megnövelték az orosz nyersolaj behozatalát és a finomított üzemanyag exportját a világpiacra, hogy megkerüljék az orosz üzemanyag behozatalára vonatkozó uniós tilalmat, a kínálat szűkülése miatt az elmúlt hetekben az olajárak megközelítették a hordónkénti 100 dolláros szintet.

Eközben, bár a nyugati szankciók és a G7-országok által bevezetett üzemanyagár-korlátozás következtében az orosz olaj- és gázipar kritikus fontosságú bevételei az év elején gyakorlatilag megfeleződtek, a pénzáramlás az elmúlt hónapokban megélénkült, és csak szeptemberben mintegy 15 százalékkal nőtt.

Moszkva igyekezett betömni a mérlegében keletkezett lyukakat, és minél több forrást irányítani a megrekedt ukrajnai háborúra. A kiadási tervek szerint a Kreml 2024-re az ország teljes költségvetésének egyharmadára kívánja növelni a védelmi kiadásokat, az állami hitelfelvétel pedig a fegyverek és a katonák fizetésének finanszírozására fog irányulni.