Még júniusban Gyenyisz Manturov, az illetékes minisztérium vezetője a RIA Novosztyival folytatott beszélgetésen azt mondta, hogy tetszik nekik az Oka piacra való visszatérésének ötlete. Augusztusban pedig Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke a Rosszijszkaja Gazetának adott interjújában bejelentette, hogy a közeljövőben Volga személygépkocsikat gyártanak majd – írja a carsweek.ru.

Dmitrij Vorona szenátor, a gazdaságpolitikai bizottság tagja ígéretet tett a Zaporizzsjai Autógyár helyreállítására. Az AvtoVzgljad azonban rovatvezetője szkeptikusan nyilatkozott erről az elképzelésről. A Zaporozsecnek nem csak a motorral, hanem a hűtőrendszerrel, valamint a felfüggesztéssel, a belső tér kényelmével és fűtésével, a dizájnnal is voltak problémái, csak az ára volt kedvező.

Az oroszok szeretnék a retróautók újjáéledését

Érthető a Zaporozsje régió képviselőjének törekvése a Minisztertanácsban, hogy lobbizik a munkahelyek és egy nyereséges vállalkozások létrehozásáért. Csak az a nagy kérdés, hogy mit akarnak ott újraéleszteni.

Saját gyártást olyan technológiák alapján, amelyekkel még nem rendelkeznek?

– kérdezi költői módon a rovatvezető.

Az Otkritie Avto közvélemény-kutatásában részt vevő oroszok 73 százaléka mondta, hogy helyesli a szovjet autók piacra való visszatérésének ötletét. Az AvtoVzglyad újságírója is szkeptikusan nyilatkozott a felmérés eredményeit illetően, azt sugallva, hogy a pozitív választ valami olyasminek vették, hogy „élesszétek csak fel, amit akartok, nekem van elég saját problémám”.