A brüsszeli székhelyű lapban Zgut-Przybylska Edit arról ír, hogy az Oroszország és Magyarország közötti egyre mélyülő kapcsolatokat nem lehet tovább kontroll nélkül hagyni. A cikkében tételesen végigmegy azokon a momentumokon amelyek szerinte mind az orosz befolyás növekedését igazolják. 

A szerző szerint az egyik ilyen volt, amikor bejelentették, hogy egy nagy nemzetközi cég jelentős támogatást nyújt Magyarország legnagyobb futballklubjának, a kormányhoz is sok szállal kötődő Fererencvárosnak, hamar kiderült, hogy a szponzor igen nagy valószínűséggel az orosz olajipari óriáscég, a Gazprom lesz.

A magyar külügy erre annyit reagált, hogy „minél több nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb”, és nem meglepő módon az állami média széles körben győzelemként tüntette fel az egyenesen Kubatov Gábornak tulajdonított ügyletet. 

Habár a Gazprom valóban nem szerepel az EU szankciós listáján - teszi hozzá -

ez az üzlet mégis az egyre növekvő orosz befolyást jelzi Magyarországon.


Zgut-Przybylska szerint a Kínával és Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok elmélyítésével Orbán azt reméli, hogy Magyarországnak is osztanak lapot a globális döntéshozatalban.

A Putyinnal való barátsága pedig azt szolgálja, hogy növelje a kormányán belül egyre növekvő klientelizmust és finanszírozza a haverjait.

A szerző Orbán Viktor gyerekkori barátját hozza fel példának, mint aki cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel részt vesz a 12,5 milliárd eurós, nagyrészt orosz hitelekből finanszírozott, sokat késlekedő Paks II projektben, amely Magyarországot még inkább a Kreml körforgásába sodorta. 

Emlékeztet rá, hogy a magyar miniszterelnök egyike annak a két uniós vezetőnek, aki az ukrajnai háború kitörése óta találkozott Putyinnal, 2022 óta rendre akadályozza az Ukrajna segélyezésére való irányuló európai erőfeszítéseket.

Magyarországot sokan már az orosz kémek menedékhelyének tekintik, ráadásul Moszkva közvetlen kapcsolatban áll az Orbán-kormánnyal.

Miközben pedig más európai országok csökkentették az orosz nagykövetségek és konzulátusok létszámát, a budapesti orosz nagykövetségen a személyzet méretet egyre csak növekszik.

Az orosz hekkerek rendszeresen hozzáférnek a magyar külügyminisztérium szervereihez is, a magyar kormány hivatalos diplomáciai válasza nélkül. Mi több, a külügyminisztériumnak tudomása volt arról, hogy felbecsülhetetlen értékű nemzetbiztonsági adatokat loptak el a számítógépeiről. (azt, hogy valóban bizalmas adatok kerültek veszélybe a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter igyekezett cáfolni - a szerk.)

Közben pedig - folytatja a cikkíró - a magyar állami média hajthatatlanul terjeszti a Kreml álhíreit, hogy igazolja Oroszország ukrajnai akcióit. A kormánypárti csatornák szerint az USA, az EU és a NATO a háborús uszítók, Ukrajnának pedig nincsenek is az ENSZ által elismert határai.

Habár Brüsszel és Washington igencsak frusztráltnak tűnik a dolgok állása miatt, úgy tűnik, fogalmuk a sincs hogyan lehetne megállítani Magyarország közeledését a különféle autokráciákhoz. Ehelyett inkább csak halogatják a dolgot, vagy rövid távú alkukat kötnek.

Csakhogy az orosz befolyás mértéke Magyarországon - és persze Orbán Viktor hajlandósága, hogy ehhez utat törjön és hasznot húzzon belőle - azonnali cselekvést igényel

- teszi hozzá, majd arra jut, hogy erős érvek szólnak továbbá az emberi jogi elszámoltathatóságról szóló ún. globális Magnitsky törvény alkalmazása mellett. Ezzel szankciókat vethetnek ki az orosz forrásból származó közvetlen külföldi befektetési projektekben részt vevő magas rangú magyar kormányzati tisztviselők és oligarchák ellen, persze főleg az Egyesült Államokban. 

A Budapesten született, de Varsóban élő szakértő egyébként a CEU, illetve a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársa, emellett pedig az Amnesty International magyarországi szervezetének alelnöke.

Brüsszelt nem először ostorozza azért, mert nem lép fel kellő eréllyel a magyar kormány ellen. 

Ősszel Le Monde-ban megjelent nyílt levelében Zgut-Przybylska Edit azt követelte az Európai Bizottságtól, hogy szigorúbban lépjen fel Magyarország és Lengyelország ellen, mert a visszatartott eurómilliárdok nem elegendők. Szorgalmazta, hogy azonnal függesszen fel minden Magyarországnak és Lengyelországnak járó támogatást, és ne engedje, hogy félmunkát végezzen az Európai Unió.