Az  Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén kiderült:

nem tagadták, hogy hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője.

Erről Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke számolt be a testület szerdai zárt ülése után az RTL Híradónak.

Az ellenzéki képviselő elmondta:

kifejezetten a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadásról kérdezték több hazai szolgálat vezetőjét, illetve a szerveket felügyelő államtitkárokat.

Hozzátette:

Senki nem cáfolta, hogy ez a levél valóban a korábbi főigazgató asszony keze által került megírásra, és a külügyminiszter úr ezt megkapta.

A szóban forgó jelentést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy 2021. szeptember végén adta a külügy informatikai hálózatának helyzetéről, és aggasztó képet festett. A jelentés címzettje Vargha Tamás volt, aki akkor a polgári hírszerzésért felelős államtitkár volt - közölte Sas Zoltán.

Szijjártó Péter múlt pénteken a Facebok-oldalára feltöltött videóban reagált arra, hogy a külügyből kikerült egy belső dokumentum, mely szerint külügyes munkaállomások és szerverek váltak megbízhatatlanná. A tárcavezető a dokumentum hitelességét nem cáfolta, és szerinte annak a kikerülése „érdekes” kérdéseket vet fel.

Mi ellenállunk minden beavatkozási kísérletnek, függetlenül attól, hogy az milyen formában valósul meg, és fenntartjuk a szuverén politikánkat, és csak és kizárólag a nemzeti érdek alapján cselekszünk

idézte az Economx a minisztert.

A 444.hu a múlt héten egy jelentésre hivatkozva írt a külügy informatikai rendszerét ért orosz támadásról, amelynek során a diplomáciai gépek kompromittálódtak, és érzékeny adatok kerülhettek az orosz titkosszolgálatokhoz, 2022-ben már a Direkt36 is beszámolt az országgyűlési választások előtt. Akkor azonban több kormányzati szereplő, köztük Menczer Tamás akkori külügyi államtitkár „kampányhazugságnak” nevezte az állításokat..

A 444.hu arról is beszámolt, hogy a  külügyminisztérium egy kibervédelmi munkacsoportot is felállított, miután 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét. De az akkor kidolgozott biztonsági tervből nem sok minden valósult meg.