Az Orlen-kutak száma az elmúlt évben közel harmadával nőtt Közép-Európában, főként az osztrák, a németországi, a szlovákiai és a magyarországi felvásárlásoknak köszönhetően – írja közleményében a lengyel olajipari vállalat.

A kiskereskedelmi szegmensben történő terjeszkedés eredményeként az autósok 2024 közepére hét európai országban, összesen 3500 Orlen töltőállomáson tankolhatnak majd. 

Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy a vállalatcsoport legfontosabb feladata jelenleg, hogy az összes új létesítményt az Orlen kiskereskedelmi hálózatánál megszokott, magas színvonalon nyissák újra és működtessék.

Magyarországon január elején kezdődött meg az Orlen hálózat-bővítésének második fázisa, amely során a vállalat összesen 63 töltőállomást vesz át a MOL-tól. Az új kutak átalakítása és megnyitása után, várhatóan április végére, az Orlen magyarországi hálózata több mint 140 töltőállomásból áll majd.

Az Orlen jelenleg 1514 töltőállomással rendelkezik Lengyelországon kívül, melyek közül 337 egység 2023-ban lett a hálózat része. A vállalat második legnagyobb üzletlánca Németországban található, ahol 607 helyszínen van jelen az Orlen és a Star márkanevek alatt. A legutóbbi, 2023 júniusában befejezett akvizíciónak köszönhetően 17 önkiszolgáló töltőállomással bővült a német hálózat Bajorországban, Baden-Württembergben és Hessenben. A vállalat célja, hogy a következő két évben 430 fölé növelje az elektromos töltőkkel felszerelt kútjai számát Németországban.

A nemzetközi Orlen-csoport jelentős külföldi piaca Csehország is, ahol 436 töltőállomás található. A cseh töltőállomásokat fokozatosan elektromos töltőkkel is felszerelik, amelyek jelenleg 267 helyszínen állnak rendelkezésre.

Az Orlen közelmúltbeli kiskereskedelmi tranzakciói közül a legfontosabb az ausztriai piacra lépés volt. A Turmöl-hálózat 267 töltőállomásának megvásárlását követően az Orlen a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált az osztrák piacon, mintegy 10 százalékos részesedéssel.