A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a hónap elején – stílusosan – egy londoni bárban tette meg a történelmi bejelentést: az olimpia szponzora első ízben lesz sörgyártó cég. Thomas Bach NOB-elnök arról beszélt, hogy a sport és a sör összetartoznak, mind a kettő örömöt fejez ki. A sportról és az életről szóló beszédekben a NOB és az AB InBev hangsúlyozta, hogy megállapodásuk egy alkoholmentes sört, a Corona Cero-t érinti. De nem mindenki fogadta ilyen lelkesedéssel a partnerség hírét – amely a következő három olimpiát és paralimpiát érinti – Párizsban, Milan-Cortina d'Ampezzóban és Los Angelesben – írta meg a CNN.

A NOB szerint a legutóbbi tokiói nyári olimpiát több mint hárommilliárd ember tekintette meg, és egy ilyen esemény szponzorálása a nagy márkák szent gráljává vált. Az AB InBev a legújabb vállalat, amely részt vesz a The Olympic Partner programban – amely a legmagasabb szintű olimpiai szponzoráció – olyan társaságok mellett, mint a Coca-Cola, a Visa és a Deloitte.

Számtalan párizsi lakos nem örül annak, hogy városuk ad otthont az idei nyári olimpiai játékoknak, miközben Emmanuel Macron francira elnök éppen arra törekszik, hogy az eseményt, és főleg a nyitórendezvényt ünnepi parádévá alakítsa. A nyitóünnepre méregdrága jegyeket árusítanak, ezek közül a legolcsóbb 2700 euró.

A sörgyártó cégek számára a sport különösen gyümölcsöző piacot jelent.

A Sportcal marketingszolgáltatás 2018-as jelentése szerint 281 aktív sportszponzorációs szerződést kötött a világ 30 legnépszerűbb alkoholmárkájával, összesen 764,5 millió dollár értékben. Az AB InBev közölte, hogy nem fedi fel a NOB-bal kötött megállapodásának költségeit.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet 2022-2030-as globális, alkohollal kapcsolatos cselekvési terve kezdeményezte az alkohol okozta ártalmak csökkentését a világon, beleértve az alkoholhirdetések, szponzorálás és promóció tilalmait és szigorúbb szabályozását. 2020-ban a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőtt férfiak 13 százalékának és a nők 9 százalékának volt alkoholfogyasztási problémája.

Tudjuk, hogy az alkoholmarketing működik, és a fogyasztók már kiskoruktól kezdve nagyon tisztában vannak a márkákkal és a márkaépítési stratégiákkal

– mondta Amandine Garde, a Liverpooli Egyetem jogász professzora, aki a közegészség védelmére hívta fel a figyelmet. Hozzátette, sok kutatás folyik ezen a téren, mert a marketing befolyásolja a fogyasztói preferenciákat és vásárlásokat, és ezáltal egészségünket is.

A NOB és az AB InBev az üzletet az alkoholmentes italok iránti szélesebb körű piaci kereslet részének tekinti, amelynek – annak ellenére, hogy évtizedek óta forgalomban van –, az utóbbi időben megugrott a népszerűsége. Az olyan sörgyárak, mint az AB InBev, a Heineken és a Molson Coors megkezdték nulla alkoholtartalmú kínálatuk bővítését.

Marcel Marcondes, az AB InBev marketing igazgatója szerint a mértékletesség rendkívül fontos része az AB InBev üzeneteinek, hiszen az alkoholmentes italok új lehetőségeket nyitnak meg az emberek sörfogyasztásában.

E partnerség a mértékletesség megerősítése, hogy a fogyasztók biztonságosan és felelősségteljesen élvezhessék az olimpiai játékokat alkoholmentes sörrel

– fogalmazott.

Thomas Bach szerint is a Corona Ceróra való összpontosítás a társadalmi felelősségvállalás és az egészséges életmód iránti elkötelezettséget tükrözi – bár ez az üzenet nem mindenkit győz meg.

Miközben egyre népszerűbbek, az alkoholmentes italok, a hagyományos alkoholos italokhoz képest még mindig csak kis részt foglalnak el a piacon, és a kampánycsoportok továbbra is szkeptikusak abban, hogy pozitív hatással vannak-e a közegészségügyre.

A kérdés az, hogy a közönség tudni fogja-e, hogy ez egy nulla alkoholtartalmú márkának szól, vagy csak látják a Coronát, és azt feltételezik, hogy a Coronának szól. Ez akár alibi márkaként is működhet

– mondta Alex Barker, a Derby Egyetem pszichológia oktatója a CNN Sportnak. Hozzátette: ez akaratlanul is egy alkoholmárkát fog reklámozni.

Az olimpia nem engedélyez semmilyen reklámozást a játékok ideje alatt a helyszíneken és környékén, és Franciaország szigorú reklámtörvényei korlátozhatják az alkohollal kapcsolatos márkajelzések láthatóságát is.

A törvény tiltja az alkohol árusítását a sporthelyszíneken is, kivéve, ha ideiglenes mentesítést adnak, bár a helyi szervezők nem terveznek felmentést kérni az idei olimpiára. Ezért csak a VIP-személyek ihatnak alkoholt a helyszíneken, az átlagos nézők nem.

A NOB-ra korábban nyomás nehezedett amiatt, hogy az egészségtelen életmóddal kapcsolatos szponzorok, nevezetesen a McDonald's és a Coca-Cola volt. Előbbi 2017-ben közös megegyezéssel megszüntette olimpiai partnerségét, míg a Coca-Cola 1928 óta támogatja a játékokat.

Mivel a finanszírozásának százaléka a TOP marketingjogokból származik, a NOB-nak egyértelműen szponzori támogatásra van szüksége a túléléshez.