Európán belül a magyarok élnek az egyik legkevesebb időt nyugdíjasként, a férfiak átlagosan 14,5 évre, míg a nők 20,7 évre számíthatnak – derül ki az OECD statisztikáiból. 

Bankmonitor nyugdíjszakértői szerint specialitása a magyar nyugdíjrendszernek, hogy a nemzetközileg elterjedt gyakorlattal szemben a korkedvezményes nyugdíjat nem terheli semmilyen „málusz”, azaz levonás. Sőt, a nyugdíjba vonulást követően még járulékkedvezményt is kapnak azok a nők, akik akár 1 hónappal később visszamennek dolgozni. Ennek köszönhetően a nettó bérük (változatlan bruttó bér mellett) magasabb lesz, mind nyugdíjba vonulás előtt volt.

Az OECD összeállítása szerint a fenti példával elérhető korkedvezményes női nyugdíjkorhatár európai viszonylatban igen kedvezőnek tekinthető.

  • Az elemzésben szereplő 22 uniós tagállamban átlagosan 63,9 éves korukban (azaz csaknem 2 évvel később) mehetnének nyugdíjba az azonos életpályával rendelkező nők.
  • A magyar férfiakra vonatkozó korhatár ezzel szemben enyhén magasabb az európai átlagos (64,6 éves) értéknél.
Az OECD gyűjtése alapján a 2022-ben végződő 5 éves periódusban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, a nők pedig még előbb, átlagosan 60,8 évesen fejezték be a munkát. Első ránézésre meglepő lehet, hogy a korkedvezményre nem jogosult férfiak is a 65 éves nyugdíjkorhatárnál lényegesen korábban léptek ki a munka világából. Ez csak azért volt lehetséges, mert a vizsgált időszakban még alacsonyabbról indult az egységes magyar nyugdíjkorhatár. Éppen ezekben az években ment végbe egy fokozatos korhatáremelés:

2017-ben még csak 63,5 év volt a hazai öregségi nyugdíjkorhatár, ahonnan lépcsőzetesen emelkedett, mígnem 2022-ben elérte a mostani 65 éves értéket.

Azt is tudjuk, hogy a munkaelhagyást követően még milyen hosszú élettartamra számíthatnak a férfiak és a nők. Sajnos ezen a téren nem teljesítünk jól: 

a férfiak hajszál híján legutolsó helyezést érnek el az európai országok versenyében.

pp
Kép: Economx
Míg a 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama alig 14,5 év. Ezt hozzáadva a fentebb rögzített 63,2 éves átlagos hazai munkaelhagyási korhoz megkapjuk, hogy a munkát idős korban letevő magyar férfiak várható élettartama 77,7 év. (Az uniós átlag 81,7 év.)

A magyar nők által elért helyezés sem sokkal kedvezőbb ennél. Az időskori munkaelhagyás időpontjában várható további 20,7 éves élettartamuk a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyre volt elegendő, és az uniós átlaghoz képest 2,2 évnyi lemaradást jelent. A fentiek alapján a magyarok kilátásai európai összevetésben meglehetősen borúsak. Egy ledolgozott életet követően a férfiak az uniós átlagnál kb. 4 évvel kevesebb időt tölthetnek nyugdíjban, de a nők is kb. 2 éves hátrányban vannak.

Kép: Economx