A japán autógyár az északkelet-angliai Sunderlandben gyártott Qashqai és Juke elektromos változataira vonatkozó tervei összesen akár 2 milliárd font (2,5 milliárd dollár) beruházást igényelnek, beleértve egy harmadik akkumulátorgyárat Nagy-Britanniában – írja a CNN. A projekt várhatóan megkapja az Egyesült Királyság kormányzati támogatását.

Rishi Sunak miniszterelnök megpróbálja feléleszteni a tengerentúli vállalatok érdeklődését, amelyek a 2016-os Brexit-szavazás óta lehűltek Nagy-Britanniában.

Gazdasági tervünk középpontjában az áll, hogy az Egyesült Királyságot tegyük a legjobb hellyé az üzleti élethez

– mondta Sunak.

A Nissan azt tervezi, hogy 2030-ra csak teljesen elektromos autókat kínál majd Európában. A cég azt mondta, hogy egy későbbi időpontban jelenti be az új elektromos autók nevét és a gyártás megkezdésének időpontját.

Csodaakkumulátor fejlesztésén ügyködik a Nissan

Az olcsóbb, gyorsabban töltődő és több energiát tároló szilárdtest-akkumulátor 2028-ra készül el. Bővebben >>>

A Nissan beruházása 30 000 ember köztük 7000 sunderlandi munkavállaló számára segít munkahelyet teremteni.

A japán cég számára Nagy-Britannia kulcsfontosságú központ. A 2021-es akkumulátor-beruházás a bizalom megnyilvánulása volt, amikor más külföldi befektetők kerülték az Egyesült Királyságot, miután a Brexit évekig tartó bizonytalansághoz vezetett.

Még várat magára az akkumulátor-piac forradalma

Sokan forradalmi változást remélnek az elektromos gépjárművekhez használt akkumulátorok piacán, a szilárdtest-akkumulátoroktól pedig a jelenlegi anomáliák megoldását várják. Az új technológiával kapcsolatban azonban egyelőre túl sok a bizonytalansági faktor ahhoz, hogy a gyártók elkötelezzék magukat az átállásra. Bővebben >>>