A közelmúltban jelentek meg a BAT nikotinpárnájának hatásairól készített klinikai kutatás eredményei a Biomarkers Journal című szaklapban. A kutatásban azok a fogyasztók, akik hat hónap alatt kizárólag ezt nikotinpárnát használták, kiemelkedően jobb eredményeket értek el a dohányzással összefüggő betegségekhez kapcsolódó számos mutató tekintetében a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest – derült ki a londoni székhelyű dohánygyár közleményéből. A kutatás fontos adatokra és meglátásokra világít rá a valós egészségügyi hatásokról, bizonyítva ezzel a nikotinpárnák nyújtotta ártalomcsökkentési lehetőségeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a WHO által meghatározott kiemelt toxikus anyagoknak való kitettség mutatói lényegesen alacsonyabbak voltak a nikotinpárnát használó fogyasztóknál, mint a dohányosoknál.

Az adatok kedvező különbségeket mutattak a nikotinpárnát használók és dohányosok között a károsanyag kitettség jelzőértékeinek többségében is, négy esetben statisztikai szempontból is jelentős különbséget mértek, míg a többi esetben hasonló eredmények születtek a nikotinpárnát használók körében, mint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjában.

kutatásban egyszeri mintavétel során begyűjtött vér-, vizelet-, valamint egyéb klinikai vizsgálatokból származó mintákat vizsgáltak bizonyos toxikus anyagok és olyan jelzőértékek vonatkozásában, amelyek olyan betegségek kialakulását okozhatják, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek.

A mért jelzőértékek alapján azoknak a körében, akik a cigarettázás helyett kizárólag nikotinpárnát használtak, az alábbi eredményeket találták:

  • jelentős mértékű javulás a tüdőrák kialakulásának kockázatát mutató jelzőértékekben,
  • a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető több jelzőérték esetében is szignifikáns kedvező eltérés,
  • a gyulladásokért felelős jelzőértékek esetében is kedvező eltérést mutattak ki.

Azon jelzőértékek esetében, amelyek nem mutattak statisztikailag szignifikáns eltérést a nikotinpárnát használók és a cigarettát fogyasztók között, ott hasonló mutatószámokat figyeltek meg a nikotinpárnát használók, valamint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók között.

„Korábbról már rendelkezésre állnak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy a nikotinpárna kevesebb károsanyagot tartalmaz a snüsszhöz képest, és e tekintetben a nikotinterápiához hasonlítható” – idézi a közlemény David O'Reilly-t, a BAT tudományos kutatási igazgatóját, aki szerint a friss eredmények „további bizonyítékokkal igazolják, hogy a nikotinpárna jelentősen hozzájárulhat az ártalomcsökkentéshez”.

A kutatásban olyan felnőttek vettek részt, akik több mint hat hónapja kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták, illetve olyanok, akik jelenleg is cigaretta fogyasztók, valamint dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók. A nikotinpárnát használó fogyasztók és a cigarettát használó fogyasztók esetében a használati szokásokat és az általános fogyasztás mértékét nem kontrollálták a vizsgálati protokoll szerint, mivel a cél az volt, hogy a hatást a termékek „normál” használata közben értékeljék. A kutatás résztvevői Dániában és Svédországban élő, 19-55 év közötti és jó általános egészségi állapotban lévő emberek voltak.