Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint országa szegényebbé válik amiatt, mert nem tud gazdasági növekedést előidézni. A piacbarát Szabad Demokraták vezetője hétfőn Frankfurtban, a Bloomberg egyik rendezvényén beszélt, és elismerte, hogy nehéz elkerülni egy hosszabb ideig tartó és kevés  bővüléssel járó időszak következményeit.

Lindner megjegyzései rávilágítanak arra a szorult helyzetre, amellyel Európa legnagyobb gazdasága szembesül, miközben a második, járvány utáni évbe lép, amikor a bővülés várhatóan a legjobb esetben is igencsak mérsékelt lesz.

Számomra elképzelhetetlen, hogy a kormány nem von le következtetéseket ebből az elemzésből

– jegyezte meg a tárcavezető. Az e heti adatok azt mutatják, hogy az ipari termelés olyan szinten van, amely – a Covid-sokkot leszámítva – a globális pénzügyi válságot követő időszak óta a legalacsonyabb.

Kisebb bürokrácia és rugalmasabb munkaerőpiac

A zűrzavart tovább fokozza a három kormánypárt között a költségvetési politika kezeléséről kialakult patthelyzet, miután egy bírósági ítélet meggátolta a mérlegen kívüli finanszírozás alkalmazását. Bár a 2024-re vonatkozó pénzügyi tervről már megállapodás született, a jövő évi kilátásokat továbbra is beárnyékolja ez a szituáció.

A tárcavezető néhány órával azután beszélt, hogy az OECD előrejelzéseket tett közzé, amelyek a felére, mindössze 0,3 százalékra csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó kilátásokat, ami a 20-as csoportra vonatkozó 2,9 százalékos előrejelzésnek csak kis töredéke, és kevesebb, mint az euróövezetre várt 0,6 százalék.

„Az Európai Unión vagy a G-20-on belüli összehasonlítás árulkodó. Minden jóakaratú ember számára világos, hogy az összes szociális projektünk Németországban, beleértve a szociális biztonság helyzetét, az ökológiai projektjeinket és az, hogy többet kell költenünk a külső biztonságunkra, csak nagyobb gazdasági jólét mellett valósítható meg, másképp nem” – mutatott rá a pénzügyminiszter. Lindner a németországi bajok orvoslására vonatkozó receptjei között szerepel a munkaerőpiac nagyobb rugalmassága és a bürokrácia csökkentése.