Több mint 1,7 milliárd forint értékben foglalt le, illetve vett zár alá luxusautókat, ingatlanokat, készpénzt és bankszámlákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy adócsalásra szakosodott bűnszervezet felszámolásakor.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte:

a pénzügyőri akció által érintett bűnszervezet fiktív számlák kibocsátására szakosodott. Az elkövetők több mint félmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek,

de a nyomozóhatóság vagyonbiztosítási intézkedései hatására a kár végül megtérült.

A bűnszervezetet üzemeltető elkövetők huszonöt gazdasági társaságból álló céghálózattal segítettek két haszonhúzó társaságot az adóelkerülésben oly módon, hogy a cégláncolat tagjai tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, és a társaságok ügyvezetői csak strómanok voltak.

Ezek a cégek – a három fővállalkozó, a tizenkét "bukócég" és a tíz, úgynevezett közbenső cég – a munkavégzéshez sem a szükséges személyi, sem a tárgyi feltételekkel nem rendelkezett.

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 56 pénzügyőr nyomozó és járőr dolgozott 8 különböző helyszínen.

Az ügyben tizennégy gyanúsított érintett, közöttük a bűnszervezeti tagokkal és a haszonhúzó gazdasági társaságok vezetőivel.

A Pécsi Járásbíróság négy gyanúsított – három férfi és egy nő – esetében rendelte el a letartóztatást, a további három elkövető bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll - olvasható a közleményben.