Németh Levente – akit egyébként agrármérnökként mutat be a Forbes – öt-hat évvel ezelőtt jelentkezett egy MR-vizsgálatra, majd azzal szembesült, hogy 6-12 hónapot kell várnia a vizsgálatra, szerinte ma már másfél éves várólisták is vannak. Nemrég istálló és pajta állt abban a falusi utcában, ahol most egy olyan gép működik, aminek havi szinten milliókba kerül csak az áramfogyasztása is. Németh Levente, amikor meghallotta, mennyit kell várni egy MR-vizsgálatra, el kezdett számolni. Szanyon létrehozta az ország első falusi diagnosztikai központját.

Kómaszerű állapotban a kórházi várólisták – mutatjuk a friss számokat

Szeptember végén 40,3 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra az állami egészségügyben, tavasszal ettől valamivel kevesebben, 39,7 ezren vártak a műtők előtt. Az egészségbiztosító arra számít, hogy az újabb többletforrásoktól hamarosan a pandémia előtti szintre mérséklődik a várakozó betegek száma, ami akár 12 ezer fős betegszám lefaragást is jelenthet.

Németh Levente a Forbesnak elmondta, hogy

nem azért építette fel az MR-diagnosztikai központot a kisalföldi faluban, mert sokat kellett várnia, hanem sokkal inkább azért, mert „biztos abban, hogy a befektetés megtérül”.

Az MR-gépet az Egyesült Államokból vásárolta, pontos összeget a Forbesnak sem mondott, de annyit azért elárult, hogy „kilencjegyű” összegről van szó, azaz százmilliós beruházásról beszélhetünk. Elmondása szerint a megtérülést kockás papíron nem számolta ki, de „a mezőgazdaságban megszokott tízéves távlatban” számol, és egyelőre a magánszolgáltatóknál jellemző 50-100 ezer forint közötti MR-vizsgálatoknál olcsóbban dolgoznak.

„Nem hirtelen akarok meggazdagodni: ameddig csak tudjuk, tartjuk ezeket az árakat” – fogalmazott az áprilisban alapított NL Medical Kft. tulajdonosa, hozzátéve, hogy „a gép sok áramot fogyaszt, ezért az energiaárakon is múlik”, hogy ezeket az árakat meddig tudják tartani.