A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, közölte honlapján az MNB. A keddi jegybanki döntés megfelelt az Economxnak nyilatkozó elemzők várakozásainak

A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette 6,75, illetve 8,75 százalékra.

jegybank ezzel tovább lassította a kamatcsökkentés ütemét: a legutóbbi kamatvágás 75 bázispontos volt, míg egy hónappal korábban 100 bázisponttal mérsékelték az irányadó rátát.

Kép: Economx

Tavaly októbertől januárig a monetáris tanács havonta 75-75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Az alapkamat a 2022-es kamatemelési ciklus végén még az év szeptemberében érte el a 13 százalékot, melyhez tavaly októberig nem is nyúlt a jegybank.

 

Szűk sávban a forint

A forint árfolyama 394,2 környékén kezdte a napot, és érdemben nem változott a kamatdöntés hírére sem, szűk sávban mozog az árfolyam: 14 óra előtt pár perccel 393,4 körül mozgott az euróval szemben, majd 14.30-ra egészen 394-ig gyengült.

Az elemzők sem vártak mást

A monetáris döntéshozók március végén a nagyobb lépésekkel haladó kamatcsökkentések időszakának lezárultát kommunikálták, s jelezték, hogy a továbbiakban kisebb lépésekkel folytatódhatnak az enyhítések – fogalmazott még a kamatdöntés előtt az Economxnak Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Szerinte a második negyedév első ülése tökéletes alkalom volt a lassításra.

Nyeste Orsolya szerint az infláció a legutóbbi adatok alapján még mindig tudott „egy hajszálnyit lassulni”, az erős szolgáltatásinfláció komponens miatt a szerkezet nem volt annyira megnyugtató, ráadásul májustól ismét a célsáv felett lehet az éves index, és az idén már nem is számítanak rá, hogy visszatér a jelenlegi szintre.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint az áprilisi ülésen lényegében beteljesült a jóslat: 

új monetáris politikai korszak kezdődik a második negyedévben.

Amennyiben azonban további eszkaláció lesz a Közel-Keleten, úgy még akár az is előfordulhat, hogy ennél még óvatosabb lesz az MNB – vetítette előre a szakértő.

A kamatdöntő ülést követően az MNB alelnöke, Virág Barnabás is megszólal, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóról pedig az Economx is beszámol majd!