Csütörtökön fogadta el a román kormány, hogy július elsejétől 3300 lejről 3700 lejre növekszik a bruttó minimálbér,  a kötelező legkisebb munkabér nettó értéke pedig 2079-ről 2363 lejre emelkedik.

Idén már másodjára nőttek a legalacsonyabb romániai bérek, januárban a tavaly hatályos 3000-ről 10 százalékos emeléssel 3300 lejre nőtt az összegük – írja a Transtelex.

A munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint 1,87 millió embert érint a mostani emelés. 

A magyar bérek felett

A magyar fizetőeszközre átszámolva júliustól körülbelül 290 ezer forintra fog növekedni a bruttó és 185 ezerre a keleti szomszédunkban fizetett nettó legalacsonyabb munkabér összege.

A tavaly decemberi, 15 százalékos magyar minimálbér-emelés után a kötelező legkisebb munkabér bruttó 266 800 forintra, a nettó 177 422 forintra emelkedett.

Vagyis július 1-től kezdve mind a bruttó, mind a nettó romániai minimálbér megfogja előzni a legalacsonyabb magyar munkabért összegét. 

A szűkebb régióban, a V4-es országok közül csak a szlovákiait előzi meg a nettó magyar minimálbér.

A románok tényleg jobban élnének, mint a magyarok?

Az Eurostat adatait böngészve nem adhatunk hitelt annak, hogy Románia fejlettebb gazdasággal bírna, mint Magyarország, ahogy annak sem, hogy hazánk megelőzte volna Észtországot.