görög kormány a bevándorlók jogi helyzetének rendezését tervezi a krónikus munkaerőhiány csökkentése érdekében – jelentette be kedden Dimítrisz Kerídisz bevándorlás- és menekültügyi miniszter. Kerídisz az állami rádióban kifejtette, hogy

a tervezett reform becslések szerint 300 ezer, iratokkal nem rendelkező vagy lejárt tartózkodási engedélyű bevándorlót vonna be a görög munkaerőpiac égető szükségleteinek kielégítésére

a mezőgazdaság, az építőipar és az idegenforgalom területén.

A tárcavezető közölte: a tervezetet a keddi nemzetbiztonsági ülésen vitatják meg a kabinet tagjai és katonai vezetők Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vezetésével.

„Nem kívánjuk ösztönözni az illegális bevándorlás további hullámait, ugyanakkor célunk a feketemunka kifehérítése. Ily módon a foglalkoztatási adókkal és járulékokkal megnövelhetjük az állami bevételeket, és kezelhetjük a bizonyos ágazatokban fennálló drámai mértékű munkaerőhiányt is” – fejtette ki a miniszter.

Hozzáfűzte: a munkaerőhiány miatt jelentős közműprojektek megvalósítása is lelassult, köztük a metróépítés Szalonikiben, valamint egy új repülőtér építése Kréta szigetén.