Tavaly belföldön 22 651 gépkocsit helyeztek forgalomba zöld hatósági jelzéssel, 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, átadva a múltnak a 2022-es, csaknem 21 ezer darabos bővülési csúcsot. 2023-ban a zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt – írták a posztban.

Tavaly december végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon.

A teljes magyarországi állományból mintegy

  • 45 ezer a tisztán elektromos személygépkocsi,
  • közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi, 
  • körülbelül 500 a környezetkímélő motorkerékpár, 206 a tisztán elektromos autóbusz.

Területi bontásban a zöld rendszámra jogosult járművek száma

  • a fővárosban túllépte a 34 ezret,
  • vidéken az 52 ezret.

2023 végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot – tették hozzá.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia, a kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének.

Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez – olvasható a bejegyzésben.

2015. október 12-én írtuk meg, hogy kiadták az első zöld rendszámot. Az első, környezetkímélő autók megkülönböztetésére szánt plakettet egy BMW i3 kapta, amely a Wallis Duna tulajdona volt.

2023 október 5-én pedig már arról cikkeztünk, hogy súlyos milliókat bukhatnak a plug-in tulajdonosok, ha lekerül az autókról a zöld rendszám, ám a szakértő szerint az állami beavatkozás oka többek között pont az, hogy a hibridek gazdái nem voltak elég progresszívak. Itt vannak a részletek >>>