Az első negyedévben 0,4 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben, meghaladta a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékos emelkedést.

A párizsi székhelyű szervezet honlapján közzétett adatok szerint a G7-országok GDP-növekedése 0,3 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról. A növekedési ütem mérséklődését figyelték meg az Egyesült Államokban 0,8 százalékról 0,4 százalékra az idei első negyedévben. Japán gazdasága 0,5 százalékkal zsugorodott az első negyedévben az előző negyedévi stagnálás után.

Eközben Kanadában a növekedés 0,2 százalékról 0,6 százalékra, Franciaországban 0,1 százalékról 0,2 százalékra, Olaszországban 0,1 százalékról 0,3 százalékra gyorsult. Németország és az Egyesült Királyság GDP-je 0,2 százalékkal, illetve 0,6 százalékkal nőtt január-márciusban a tavalyi negyedik negyedévi 0,5 százalékos és 0,3 százalékos csökkenés után.

Az eurózóna gazdasága a tavaly október-decemberi 0,1 százalékos csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, miközben az EU GDP-je 0,3 százalékkal nőtt a 2023 negyedik negyedévi stagnálást követően.

Az OECD GDP-je 1,6 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A magyar gazdaság eközben 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket a KSH szerint.