Olaf Scholz német kancellár az egész NATO-tömb nevében továbbra is kimaradna az orosz-ukrán háborúból, bár ezt nem könnyítik meg Putyin szabotázsakciói. 

Pénteken az orosz állami propagandacsatornák közzétettek egy lehallgatott, belső értekezleten elhangzott beszélgetést a német hadsereg, a Bundeswehr magas rangú tisztjei között, amely óriási botrányt robbantott Németországban, és tovább fokozza Európa feszültségét Oroszországgal szemben. 

Az ottani sajtó azóta címlapon foglalkozik a több mint kínos egyeztetés tartalmával, amely a német Taurus cirkálórakéták ukrán fegyveres erők általi esetleges felhasználásáról és annak lehetséges következményeiről szól. A YouTube-on is közzétett, 38 perces felvételen a katonák egyebek mellett arról tárgyalnak, hogy a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő hidat eltalálhatják-e a rakétákkal, és annak mekkora lehet a pusztító hatása.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a beszélgetéssel Ingo Gerhartz légierő-felügyelő készítette fel szakértőit a Boris Pistorius védelmi miniszterrel történő találkozóra, aki a Taurusról kért bővebb tájékoztatást. A hírszerzés azóta megállapította, hogy a német tisztek nem biztonságos vonalon, hanem a Webex platformon keresztül beszéltek a kritikus témáról, ám az első elemzések szerint a felvétel hiteles, azt nem az oroszok manipulálták.

Az oroszok megsértődtek és hadüzenetről beszélnek

Ez pedig lényegében bel- és külpolitikai vulkánkitörést idézett elő, mivel azt sugallhatja, hogy a németek támadást intézhetnek Oroszország ellen, az ukrán haderő közreműködésével.

Erre utaltak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján elhangzott szavai.

Kijelentette: meg van győződve arról, hogy Európa nem fog eltérni terveitől, amelyek között szerepel az Oroszországgal folytatott háború. Szerinte a tervezés szintje már nem áll távol az ellenséges, hadüzenetként értelmezhető lépésektől.

Lavrov ezt a következtetést a kiszivárgott felvételen kívül Emmanuel Macron francia elnök napokban tett nyilatkozatából vonta le, amely szerint NATO-katonákat küldtek Ukrajnába. Emellett Lloyd Austin, a Pentagon főnöke is utalt a NATO Oroszország elleni harcra való hajlandóságára – idézi a Berliner Zeitung.

A Rheinische Post elemzése szerint a nyugati vezetők elhamarkodott kijelentéseire reagálva Putyin szintet lépett és most próbára teszi az európaiak védekezési akaratát.

Márpedig nem áll túl jól a széna, mert a nagyhatalmi szövetségesek egyre inkább megosztottak – Olaf Scholz például teljesen elhatárolódik Macrontól, akinek a kijelentésére az orosz elnök már közölte, hogy a NATO-csapatok szárazföldi bevetése nukleáris konfliktus veszélyével jár. 

A kancellár ideges, de nyugtatja a népét

Olaf Scholz szombaton Ferenc pápánál tett, hivatalos római látogatása során a sajtóban sietve megüzente, hogy mielőbb szeretné tisztázni a lehallgatási ügyet, mert „nagyon komoly dolog”, amiről a felvételen szó van. Hangsúlyozta, hogy „nagyon óvatosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan” rendezni fogják a kérdést – írja a Spiegel

A lap ismerteti: a Taurus cirkálórakéta a német légierő egyik legmodernebb rakétája, egy nagyon nagy hatótávolságú fegyver, amely több száz kilométert képes repülni, és elpusztíthat bunkereket, illetve más, jól biztosított létesítményeket, például lőszerraktárakat vagy parancsnoki állomásokat. 

Ukrajna hónapok óta követeli ennek a fegyvernek a szállítását Németországtól, ám azt Olaf Scholz már többször elutasította, mert szerinte félő, hogy a rakétával orosz területeket érnének el, márpedig nem akarja országát belekeverni a háborúba. 

Már csak amiatt sem, mert ez a lépés odahaza rögtön kizárná őt a szövetségi kormánykoalíció soraiból. Ráadásul rettegést váltana ki az emberekben, mivel már az ukrajnai konfliktus kezdetén arról biztosította a lakosságot, hogy a háború nem válhat Putyin és a NATO közötti összecsapássá – ezért német katonákat sem küld Ukrajna földjére.  

Sokan néznek tévét esténként Németországban, és az emberek azt remélik, hogy a kancellár megőrzi az idegeit – fogalmazott Scholz, aki a kormányában sincs könnyű helyzetben, mert a koalícióban ebben a kérdésben nézeteltérés van. Az FDP párt és a Zöldek ugyanis támogatnák a Taurus ukrajnai szállítását, míg a kancellár pártja, az SPD a közelmúltban megakadályozta, hogy a konzervatív ellenzék, a CDU/CSU Unió javaslatára a Bundestagban szavazzanak a precíziós fegyverek bevetéséről. 

Putyin bomlaszt, bírálják a védelmi rendszert

A történtek miatt fokozódik a feszültség a németeknél, a Pravda szerint attól tartanak, hogy az oroszok nem csak ezt az egyetlen hangfelvételt hallgathatták le. 

A konfliktus diplomáciai úton történő feloldásának esélye mindenesetre napról napra csökken, a helyzet robbanásveszélyes – értékeli a német sajtó.

A kormánypártok meggyőződése, hogy Putyin szándékosan veti be a kibertámadásokra alapozott kémkedést, hogy megossza a társadalmat és a belpolitikát, elvonja a figyelmet a többi hírszerzési műveletről, egyúttal megakadályozza a további támogatást Ukrajnának. Azzal számolnak, hogy ezek a destabilizáló akciók az idei, választásokkal teli évben fokozódni fognak. 

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), a Bundestag Védelmi Bizottságának elnöke az Editorial Network Germany című lapnak megerősítette: jelentősen megnőtt a kibertámadások, a kémkedések és a félretájékoztatások száma, amely az oroszországi hibrid hadviselés eszköztárának része – emiatt sürgősen növelni kell Németország és a szövetségeseinek biztonságát, mert a „rendkívüli kiszolgáltatottság nyilvánvaló”. Szerinte Putyin célja az volt a kiszivárogtatással, hogy elérje, Scholz még véletlenül se adjon zöld utat a Taurusnak Ukrajnában, egyben mélyítse a NATO-tagok közötti ellentéteket. 

Ezzel együtt Zimmermann támogatná a nagyobb lőszerszállítmányt és a pusztító rakéták átadását Kijevnek, sőt, azt sem zárja ki, hogy az orosz elnök a közeljövőben ténylegesen megtámadhatja Németországot