Hat elterjedt mesterséges édesítőszer felgyorsíthatja az agy öregedését, és növelheti a demencia kockázatát egy nagyszabású brazil kutatás szerint. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy 

már napi egy doboz diétás üdítőnek megfelelő mennyiség is mérhető szellemi hanyatlást okozhat

– számolt be az Index.

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók felidézik, hogy több mint 12 ezer brazil felnőttet vizsgáltak nyolc éven át, a résztvevők átlagéletkora 52 év volt, és mindannyian közalkalmazottként dolgoztak Brazília hat nagyvárosában. A kutatás kezdetén részletes étrendi kérdőívet töltöttek ki, majd a vizsgálat ideje alatt három alkalommal mérték fel a résztvevők kognitív teljesítményét, például szavak felidézésével vagy betűhöz kapcsolódó szókincs előhívásával.

Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották, átlagosan 1,6 évvel gyorsabban öregedtek mentálisan, mint azok, akik a legkevesebbet.

A „magas fogyasztási” csoportba kerülés ráadásul nem is igényelt extrém beviteli mennyiségeket: napi 190–200 milligramm édesítőszer, amely körülbelül egyetlen doboz diétás üdítőnek felel meg, már elegendő volt a mérhető hatáshoz. Még a legalacsonyabb, napi 20 milligramm körüli bevitel is összefüggött bizonyos mértékű kognitív hanyatlással, bár jóval kisebb mértékben.

A megállapítások szerint 

az aszpartám, a szacharin, az aceszulfám-K, az eritrit, a xilit és a szorbit mind kapcsolatba hozható a memória, a nyelvi készségek és a gondolkodási funkciók romlásával.

Találtak ugyanakkor kivételt is: a  természetes formában egyes gyümölcsökben és tejtermékekben található tagadóz esetében nem mutattak ki negatív hatást az agyműködésre.

A vizsgálat különösen figyelemreméltó megállapítása, hogy a hatás leginkább a 60 év alattiaknál jelentkezett. Az idősebb korosztályban nem tapasztaltak kimutatható különbséget, ami arra utal, hogy a középkorú életszakaszban fogyasztott ételek és italok hosszú távon meghatározhatják az agy egészségét.