2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal emelkedett – írta összesítésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 13 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, a vendégek száma 435 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió volt a turisztikai szálláshelyeken;

  • a kereskedelmi szálláshelyeken 345 ezer vendéget és 806 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 16 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál;
  • a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 5,2 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.

Sopron–Fertő turisztikai térségben 27 százalékkal bővült, míg Győr–Pannonhalma térségében 6,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 19, Budapesten 0,5 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 402 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 297 ezer vendéget és 783 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak:

  • utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit,
  • a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 20 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében 33 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 30 százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Budapesten 15, a Balatonnál 0,8 százalékkal  emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 867 szálloda és 869 panzió volt nyitva január egy részében vagy egészében. Itt az összes bruttó árbevétel 34,8 milliárd forint volt, folyó áron 8,4 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az egyik legszebb vidékünk végre megkapta az elismerést, amire évtizedek óta várt

46 év után először díszvendég a budapesti Utazás Kiállításon Gyula és Békés vármegye. „Büszkék vagyunk, aki valamilyen attrakcióval meg tud jelenni tőlünk a turizmusban, az mind képviselteti magát a rendezvényen” – mondta az Economxnak Tóth Ferenc, aki 25 éve szervezi a békésiek jelenlétét a kiállításán.

A részletekről ITT írtunk bővebben.