Vasárnap záródik a 46. Utazás Kiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény belföldi díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye.

Rohamléptekben fejlődik a turizmus a Körösök mentén. A KSH előzetes adatai szerint  Békés vármegyében a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavaly már elérte az 1 millió 124 ezret. A legerősebb időszaknak július és augusztus számít, ez a két nyári hónap adja közel 400 ezer vendégéjszakával a teljes éves forgalom több mint harmadát.

Békésben látványos a turizmus fejlődése. Gyula természetesen magasan viszi a prímet, ugye tradicionális, régi fürdőváros a maga nevezetességeivel, attrakcióival. A vendégéjszakák számát tekintve a vármegyében Békésszentandrás áll a második, Szarvas pedig a harmadik helyen

– hangsúlyozta érdeklődésünkre Tóth Ferenc, aki 1984-től vállalkozó, a körös TMT ügyvezetője, Békés vármegye turizmusának egy fő szervezője. Nagyon büszke rá, hogy kollégáival együtt A-tól Z-ig bemutathatják Békés vármegye turisztikai értékeit, köztük Békéscsabát és Gyomaendrődöt is.

Ez utóbbi település lesz egyébként a Békés vármegyei fesztiválszezon idei első állomása: május első hétvégéjén kezdődik az immár 25. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, avagy a kézműves termékek kavalkádja, amire tavaly is közel 15 ezer látogató érkezett. Két héttel ezután rendezik majd meg a Gyulai Pálinkafesztivált május 17-19 között, ahová több tízezer érdeklődőt várnak.

A turisták többsége eleve felkészülten érkezik Békésbe nyaralni. Rengeteg kerékpárútvonal van, a települések között is tudnak közlekedni kétkeréken. Virágkorát éli nálunk a kerékpár kölcsönzés

– közölte Tóth Ferenc, aki a vendégéjszakák számában a megyében második Békésszentandrás kiemelt turisztikai jelentőségével kapcsolatban megjegyezte: 

„Óriási vonzerő, hogy ott a Körös, ott vannak a most már igényes, gyakran úszómedencével, jakuzzival felszerelt, kibérelhető vízparti nyaralók, ahol nyugodtan lehet horgászni, a gyerekek közben szabadon játszhatnak, szaladgálhatnak. Ráadásul a közelmúltban négycsillagos wellness hotelként született újjá a település egykori szőnyegmanufaktúra épülete” – mondta Tóth Ferenc, hozzátéve, hogy Békéscsabáról pedig kerékpáron felkereshetjük a Wenckheim család egykori kastélyait (Gerla, Póstelek és Szabadkígyós). Elkerekezhetünk Gyulára, Sarkadra, Békés városába, a Doboz-Szanazughoz vagy épp a Sebes-Körös, Berettyó torkolatához.

Csúcstartó lett Szarvas

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye szerint a 2023-ban regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek. A legtöbb hazai vendég a magyar tengert követően a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra-Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek. A vidéki szálláshelyforgalom közel egyötöde, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (plusz 15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett.