A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a nyers adathoz képest az okozza a jelentős eltérést, hogy decemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint az előző évben ugyanekkor. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,3 százalékkal kisebb volt mint 2023 novemberében, egész 2023-ban pedig 5,5 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés volumene, mint 2022-ben. 

Az ipari export volumene 12 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3 százalékkal csökkent, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásé pedig 13,9 százalékkal.

Az iparon belül 94 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 12,5 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 52, az energiaiparé 25 százalékkal csökkent. A járműgyártás 9 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjaihoz mérten.

villamos berendezés gyártása 23 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a számítógépek, valamint elektronikai és optikai termékek gyártása 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva.

2023-ban az előző évhez képest a feldolgozóipar kibocsátása 4,3, az energiaiparé 23, a csekély súlyú bányászaté 31 százalékkal esett vissza 2022-höz viszonyítva.

Az élelmiszer, ital és a dohánytermékek gyártása 10,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mindössze három ágazatban nőtt a kibocsátás, 4,6 és 17,6 százalék közötti mértékben, a legtöbb ágazatban 4,9 és 27 százalék közötti mértékben csökkent a termelés.

Bővült ugyanakkor a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás, 16,4 százalékkal. Ez elsősorban a belföldi értékesítés növekedésének köszönhető, miközben az exportja visszaesett. Növekedett a negyi anyag, termék gyártás is, 3,9 százalékkal, valamint 30 százalékkal a gép és gépi berendezések gyártása.

 

 

 

Nagy Márton: innentől nem gond az infláció

Az gyakorlatilag összeomlott.