„2024-ben a családok lesznek megint a politika középpontjában, hogy az emberek megtarthassák azt, amijük van.  A kormány ennek érdekében már kitalálta az új lakásprogramot, a csok+ sok család számára jelent előrelépési lehetőséget. A minimálbérek emelését is bejelentettük, sőt a nyugdíjak értékét is garantáljuk – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte,

egy három éves bérfejlesztési programot is megindítanak a pedagógusoknak, ha a csillagok úgy állnak.

Az Európai Parlamenti választások állnak a jövő év központjában, a választásoknak pedig az a célja, hogy felnyissák Brüsszel szemét, lássák végre a valóságot.

2023 a küzdelmek éve volt, 2024 a nagy tervek éve lesz, megpróbálunk Brüsszelben nagy változást elérni

– mondta Orbán.

Eljött a kérdések ideje

Az MTVA kérdésre a miniszterelnök a lengyel köztévé támogatásának felfüggesztéséről azt mondta, úgy tűnik, ez is megtörténhet egy jogállamban. Látunk furcsa dolgokat a nyugati demokratikus világban, fel kell figyelnünk rá, hogy egy esélyes elnökjelöltet például bírósági úgy miatt akarnak távol tartani a választástól.

Ha a lengyel eset nálunk történt volna, akkor talán már a NATO csapatai is bevonultak volna.

A Reuters kérdésére Orbán úgy felelt, 26 tagállam azt javasolja, adjunk 50 milliárd eurót Ukrajnának 4 évre. Azt is mondja az unió, hogy ez a pénz nincs is, elő kell állítani. Közös hitelfelvétellel állítsuk elő és adjuk oda Ukrajnának. Ha ezt a hitelt felvettük, együk be a költségvetésbe és azon keresztül adjuk oda neki.

Orbán azt mondja, ezt ne öt évre adjuk, mert azt se tudjuk, mi lesz jövőre.

Ráadásul nézzük meg, hogy az amerikaiak mennyit hajlandóak vállalni, és annak fényében adjunk mi, európaiak is. Az is problémát jelent Orbánnak, hogy mi senkivel nem akarunk közösen hitelt felvenni. A covid utáni helyreállítási alapnál is közösen vettünk fel hitelt, és most a covid után még vannak államok, akik egy fillért sem kaptak ebből az alapból. Szóval ezt százszor is végig kell gondolni.

A Bloomberg kérdésére úgy felelt a miniszterelnök, hogy azért ment ki az EU csúcsról múlt héten, hogy lehetővé tehesse a közös érdek érvényesülését. Előtte 8 órán keresztül próbált meggyőzni huszonegynéhány országot, hogy ne kövessék el ezt a hibát Ukrajnával kapcsolatban. Ugyanez volt a migrációs kérdések kapcsán is: mi elmondtuk, hogy mi fog történni, mert mi itt élünk a déli határnál, innen jobban látni a dolgokat, mint az Atlanti-óceán partjáról. Azért kell küzdenünk folyton, hogy minket ne rántsanak magukkal. De nem tudtuk őket meggyőzni.

A BBC Putyinnal kapcsolatos kérdésére Orbán azt mondta, még nincsenek meg a békemegállapodás feltételei. Először tűzszünet kell, adunk magunkat időt, hogy megbeszéljük, milyen béketárgyalások lesznek, mik lesznek annak a kérdései. A tűzszünetet már holnap reggel el kéne kezdeni, Magyarország csak erre koncentrál.

Ha Európa nem lép be ebbe a béketárgyalásba, akkor az oroszok az USA-val fognak megegyezni az európaiak feje fölött, és nem mi döntünk a saját sorsunkról.

Az a kérdés, ha lesznek tárgyalások, ki fog tárgyalni kivel? És ha nem figyelünk, kimaradunk a tárgyalásokból. Az, hogy a tárgyalásnak mik lesznek a kérései, feltételei, az a legvége a dolognak.

Elmondta, hogy a kormány azért blokkolja Ukrajna csatlakozását, mert mi nem akarunk belekeveredni a háborúba. Nem akarunk szövetségre lépni egy olyan országgal, amely éppen véres háborúkat vív a határon. Pláne nem egy olyan ellenfél ellen, aki atomhatalommal bír.

Az AP a szuverenitásvédelmi törvényről kérdezett, Orbán azt mondja, nincs mitől félni, nem is történt még semmi. A legutóbbi választásokon a baloldali szereplőknél a választást befolyásoló szándékkal több százmillió forint jelent meg. Kiderült, hogy vannak olyan kiskapuk, amik ezt lehetővé teszik. Mi ezzel a törvénnyel most bezártuk ezt a kaput – mondta a miniszterelnök. Nem találtak jobb gondolatot, mint azokat, amiből most törvényt alkottak. Eltelik néhány hónap, meglátják, hogy hogy működik, és ha javítani kell, majd javítják. Orbán azt mondta, ők antikommunista harcosok, a Fidesz arc poeticája pedig az, hogy nyilvánossággal és transzparenciával kell harcolni, ezzel a szovjeteket is haza lehetett küldeni korábban.

Az Index a gyermekvédelmi törvényről kérdezett, Orbán azt mondta, először a szuverenitási csatát kell megnyerni, utána foglalkoznak a gyermekvédelmi csatával, két fronton egyszerre nem tudnak helyt állni. A 3 gyermekes anyák szja-mentességével kapcsolatban elszánt harcot folytat a pénzügyminiszterrel, aki azt mondta, erre most nincs pénz, főleg hogy a csok+ és a babaváró is napirendre került. Orbán nem szeretné úgy bezárni ezt a ciklust, hogy ezt a kérdés nincs törvénybe iktatva.

A pedagógusok béremelése kapcsán a miniszterelnök elmondta,

a kormánynak kell egy levél Brüsszelből, ami garantálja hogy a béremelés bizonyos százalékát az unió kifizeti.

A terv egy 3 éves bérfejlesztési program, ebben lesz belső különbségtétel (teljesítmény, földrajzi elhelyezkedés).  2024 január 1-től 32,2 százalékos béremelést terveznek végrehajtatni, ezzel 800 ezer forint körül lesz a pedagógusok átlagfizetése.

Az ATV az átlag feletti gázfogyasztásról kérdezett, Orbán azt mondja, folyamatosan figyelik a piaci folyamatokat, fel is állítottak egy önálló minisztériumot. Nem tudja megmondani, hogy mikor vizsgálják felül az átlag feletti fogyasztók árszabását, ezzel kapcsolatban majd az energiaügyi hivatal tesz javaslatot.

Lázár János Novák Katalin elleni verbális támadással kapcsolatban úgy reagált Orbán, hogy a kormány a köztársasági elnöknek mindig megadja a tiszteletet, további részleteket ezzel kapcsolatban nem volt hajlandó mondani a miniszterelnök.

Az RTL azt kérdezte, miért nevezi még mindig a háborút katonai hadműveletnek. Orbán azt mondta,

azért, mert ez egy katonai hadművelet, még nem történt hadüzenet, addig örüljünk, amíg nincs háború Ukrajnában.

Az ARD szintén Putyinról kérdezett, ennek kapcsán Orbán elmondta, hogy Putyinnak nincs tárgyalási szándéka, de ő úgy érzi, egyik félnek sincs.

A Telex rákérdezett arra, hogy komolyan gondolja-e, ami Ukrajnában zajlik, az nem háború? Orbán azt mondta, igen, mert ez egy katonai hadművelet. Miért alkalmazkodik az agresszor narratívájához? – tette fel a kérdést a lap, amire azt felelte, majd máskor megpróbál más szavakat használni.