Egyre több jel utal arra, hogy köze lehet a drogcsempészetnek a banán árához. Ezen gyümölcs árát ugyanis nem érintette igazán komolyan a világszerte érzékelhető infláció.

Az elmúlt negyed évszázadban a banán ára nem igazán lőtt ki, a Világbank statisztikája szerint kisebb-nagyobb változások mellett mindig nagyjából egy dollár körül mozgott egy kilogrammnyi mennyiség − írja a Blikk.

A portál hozzáteszi, hogy hazánkban leginkább a forint gyengülése, a magasabb áfakulcs és a kiskereskedelmi különadó okozta az árak emelkedését a banán tekintetében,

míg a KSH szerint 1997-ben 200 forint volt a gyümölcs kilója, 2023-ban 770 forintot kellett fizetnünk.

De hogy kapcsolható a drogcsempészet a banánhoz?

Tavaly júliusban egy több mint 8 tonnás kokainszállítmányt foglaltak le Rottterdamban, novemberben pedig a BRFK emberei füleltek le egy 23 milliárd forintot érő szállítmányt a csepeli kikötőben.

A két esetben az a közös, hogy egyaránt banánszállító konténerben találták a kábítószert.

Köztudott, hogy a banán gyorsan megromlik, ennek értelmében a gyümölcsszállítmánynak a lehető leggyorsabb idő alatt kell áthaladnia a kikötőkön, ezért a vámhatóságon nagy a nyomás. Ennek következtében képtelenség valamennyi ládát, konténert átvizsgálni, így a módszer tökéletes drogcsempészetre.