Joe Biden hivatalba lépése óta mindkét klímacsúcson részt vett, ezúttal azonban távol maradhat. Az idei, az Egyesült Arab Emírségek által rendezett kéthetes dubai eseményen a világ vezetői a globális felmelegedés korlátozását célzó intézkedésekről tárgyalnak majd. A tudósok szerint a világnak 2030-ig 43 százalékkal kellene csökkentenie a szén-dioxid kibocsátást.

A csúcstalálkozón a világ 198 országának államfői, illetve magas rangú tisztviselői, valamint a becslések szerint közel 70 ezer küldött vesz majd részt. Rishi Sunak brit miniszterelnök, III. Károly brit király, António Guterres ENSZ-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, illetve Ferenc pápa is várhatóan részt vesz majd a rendezvényen.

A kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping előreláthatóan kihagyja majd az eseményt az amerikai elnökhöz hasonlóan. Alden Meyer, az E3G környezetvédelmi kutatószervezet munkatársa szerint fontos, hogy a világ vezetői részt vegyenek a csúcstalálkozón. Megjegyezte azonban, hogy az Egyesült Államok és Kína nemrégiben közös megállapodást írt alá a szén, a gáz és az olaj fokozatos kivonásáról a megújuló energiaforrások javára – számolt be róla a The Guardian.