Ez a hét kiemelkedően erősnek mutatkozik a vásárlásokban: mind az élelmiszereknél, mind az iparcikkeknél azt tapasztalni sok üzletben, hogy újra hosszú sorok kígyóznak a pénztáraknál. Az ünnepi hétvége előtti napokban szó szerint megrohanták a vásárlók a kereskedőket – mondta az Economxnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

Vámos György rámutatott: a háttérben az áll, hogy a kockázatok ellenére idén sem tört meg a korábbi évek hagyománya, amelynek lényege az, hogy decemberben az ünnepek miatt – az őszi hónapokhoz és az előző évhez képest is – jelentősen nő az eladott áruk mennyisége

Ez szerinte különösen fontos annak tükrében, hogy 2023-ban a kiskereskedelem helyzete sem volt könnyű, hiszen főként az év derekán bezuhant a forgalom – a visszaesés ugyan ősztől már mérséklődött, de voltak olyan hónapok, amikor tavalyhoz képest 5-10 százalék körüli volt a volumen visszaesése. 

Tavaly decemberben a vásárlók több mint 1700 milliárd forintot költöttek az üzletekben, idén ez átlépi a 2000 milliárd forintot, ami számos árucsoportban jelent mennyiségi növekedést az eladásokban. 

Az év végén a kiskereskedelmi forgalom már megközelítheti, sőt, túl is lépheti a 2022 decemberi volumenbővülést. Karácsony előtt az élelmiszerértékesítés nő a legerősebben, ezen a piacon a december már a kilábalás hónapja, míg a többi területen is számítunk a javuló eredményekre – emelte ki. 

Kép: AFP / Alexander Nemenov

Növekedési pályára áll a fogyasztás 

Mint mondta, a teljes kiskereskedelemben közelgő, pozitív fordulathoz hozzájárul az immár egyszámjegyű infláció, illetve, hogy a GDP tekintetében megszűnt a harmadik negyedévi, technikai recesszió, ezek ösztönzik a lakossági költekezést. Emellett, az őszi hónapoktól már nőttek a reálkeresetek, míg a minimálbér-, illetve – a novemberi, egyszeri kifizetés mellett – a nyugdíjemelés már karácsony előtt erősítik a fogyasztói bizalmat. 

Sokan pedig eleve tartalékoltak az ünnepi bevásárlásokra, amely most ugyancsak növeli az eladásokat

– mutatott rá a főtitkár. 

Hozzátette, hogy jövőre még kedvezőbb, kiegyensúlyozott inflációs folyamattal számolhatunk, amikor – igazodva a gazdasági teljesítményhez – a háztartások fogyasztása is növekedési pályára állhat.

Spórolnak a franciák a karácsonyi menün

A gasztronómiájukról híres franciák karácsonykor és újévkor különleges fogásokkal ünnepelnek, idén viszont a magas infláció miatt látványosan spórolnak a pezsgőn, a füstölt lazacon és a libamájpástétomon – jelentette a Nielsen kutató cég. November-decemberben a kereskedők akciói ellenére a pezsgő és a libamáj értékesítése több mint 20 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg a füstölt lazac eladása 11, a karácsonyi desszerté 9 százalékkal csökkent. A felmérések szerint a francia családok idén az olcsóbb, helyettesítő termékek felé fordultak: lazac helyett pisztrángot, kolbászt, pezsgő helyett habzó bort, desszert helyett hagyományos csokoládét vásárolnak nagy mennyiségben – írja a Stuttgarter Zeitung.

Vannak még terhek

Úgy folytatta: ugyan lassan már fellélegezhetnek a kereskedők, de nem lehet elhallgatni, hogy az idei után a következő év első felében is komoly terheket viselnek majd, például a korábbi árstopot beépítő, kötelező akciós rend, az ágazati adó, vagy az italcsomagolások januárban induló visszaváltási rendszere miatt. Utóbbi következtében bizonyos költségek még mindig bizonytalan vagy magas szinten mozoghatnak. 

De ezek a terhek valahol majd megtérülnek, ha összességében növekedésre vált a piac, amire 2024-ben minden esély megvan

– jegyezte meg Vámos György. 

December 24: nem veti vissza a mérleget

Vázolta azt is, hogy karácsony előtt az előző évek tendenciáihoz képest lényegében nem változott az ajándékvásárlások köre: tömeg van a könyves- és játékboltokban, műszaki üzletekben, drogériákban, ruházati boltokban, ami szintén mutatja, hogy az év során visszafogott költekezés után mostanra megnyíltak a pénztárcák. Bár a vásárlási szokások megváltoztak és az árérzékenység még mindig uralkodik, sokan továbbra is főként az olcsóbb termékeket keresik. 

A december 24-i nyitvatartás változása nincs érdemi befolyással az erős forgalomra.

Karácsonyfa a székesfehérvári Városház téren 2023. december 20-án
Karácsonyfa a székesfehérvári Városház téren 2023. december 20-án
Kép: MTI / Vasvári Tamás

A nagy láncok mellett sok kisebb üzlet is úgy döntött, hogy szenteste napján zárva marad az alkalmazottak érdekében, ehelyett szombaton meghosszabbított nyitvatartással fogadják a vevőket. Ez az újdonság a tapasztalatok szerint sem a fogyasztási kedvet nem vetette vissza, sem a kereskedelmi mérleget nem húzza le, a volumennövekedés így is megvalósulhat – hangsúlyozta a szövetség főtitkára, aki szerint az emberek nagy többsége eleve nem szereti az utolsó pillanatra hagyni a vásárlásokat. 

Ezzel együtt lesznek olyan boltok is, amelyek vasárnap a jogszabály szerint megengedett 14 óráig üzemelnek, vagy például a benzinkutak, gyógyszertárak, vendéglátóhelyek, pályaudvarok, a reptér üzletei tovább is árusíthatnak. Aláhúzta: minden esetben kötelező tájékoztatni a vásárlókat.

Üresek a polcok Berlinben

Hónapok óta nem egyeznek az érdekképviseletek és a munkaadók a kollektív kiskereskedelmi bérekről Németországban, ezért szerdától szentestéig – mintegy 1300 alkalmazott részvételével – újabb figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Verdi szakszervezet.

Eszerint Berlinben és Brandenburgban az Ikea, a Penny, a Billa, a H&M, az Edeka, a Thalia és a Netto áruházláncok egyes üzletei zárva tartanak, míg más egységeik kinyitnak, de a dolgozók nem pakolják ki az árut a polcokra.

A Berliner Zeitung információi szerint az óránként legalább 2,5 eurós béremelést követelő szakszervezet a két ünnep között megállapodna a cégekkel, ellenkező esetben januárban komolyabb tiltakozások jöhetnek a német kiskereskedelemben.