Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az infláció letörésével folyamatosan csökkennek a kamatok, ezért 2024. április 1- jével kivezetésre kerül a KKV kamatstop, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások számára.

Az intézkedés összesen több mint 50 ezer kkv-t érintett

– írta a szaktárca közleményében.

A családok mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe.

A minisztérium szerint koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háborúra adott hibás válaszok következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is. A kormány ezért korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét a családok mellett 2022. november 1-től kiterjeszti a kkv-kra is annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a vállalkozások százait és ezreit, így a magyar munkahelyek se kerülhessenek veszélybe.

Az utóbbi időszakban érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a KKV kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkeni.

Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette. Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar KKV törlesztési terheit és megközelítőleg 1.500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

A kormány felhívja a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a KKV kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében lehetőségük nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra történő lecserélésre.

Nagy Márton nemrég bejelentette, versenyképességi javaslatcsomagot készít a Nemzetgazdasági Minisztérium . A tárcavezető 5 pontot fogalmazott meg az idei év feladatairól. Itt vannak a részletek >>>