Megdöbbentő statisztikát tett közzé karácsony előtt a KSH, miszerint 2023-ban olyan kevés gyermek fog születni hazánkban, amire a világháború óta még nem volt példa. Szám szerint mintegy 85 ezer. Ezzel szemben 140.000 körüli lesz a halálozások száma.

Lesújtó eredmény

kormány tisztában van ezzel a súlyos problémával, és évek óta GDP arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra. Ami viszont nagyon érdekes és elemzésre vár, hogy a rendkívül bőkezű intézkedések miért nem javítják a demográfiai mutatóinkat. Nem vagyok autentikus a jelenlegi demográfiai intézkedések hatástanulmányozásában, de ezt a lesújtó eredményt hazafias érzelmű állampolgárként nagyon elkeserítőnek tartom – írta az MTI-OTS-nek küldött közleményében. Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója, aki csaknem 30 év alatt országos intézményrendszert hozott létre, amelynek eddig harmincezer gyermek köszönheti az életét. Több mint száz tudományos dolgozat és előadás köthető az intézete nevéhez, munkáját számos magas állami kitüntetéssel ismerték el.

Meg kell szüntetni a lombikbébi kezeléseknél az átalányfinanszírozást, ezt javasolta Kaáli Nagy Géza, az államosított Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa. Magyarországon 300 ezer pár küzd gyermektelenséggel. A professzor kiemelte: a megszorító korlátozások nélkül sokkal több gyermek születhetne, erről itt írtunk bővebben >>>

A meddőségi kezelésekkel foglalkozó Kaáli Intézetek pont négy éve kerültek állami tulajdonba.

A nálunk végzett kezeléseknek egyetlen célja az volt, hogy hazánkban minél több gyermek szülessen - tette hozzá írásában a professzor. A megvásárolt intézeteket egy gazdasági társaságba terelték, melynek tulajdonosi jogait az állam gyakorolja az OKFŐ-n keresztül.  Kívülálló szemlélőnek úgy tűnik, hogy érdemi kapacitásbővítés nem történt, a többször beígért megyei meddőségi központok csak ígéretek maradtak. Utánpótlás képzésről sincs semmi hír.

Amikor ilyen szomorú mérföldkővel szembesül hazánk, nyilván a kormány is át fogja gondolni a jelenlegi családtámogatási intézkedéseket, annak érdekében, hogy több gyermek vállalására ösztönözze a fiatalokat. Felmerül a kérdés, hogy az állami meddőségkezelés ennyi év alatt beváltotta-e a hozzáfűzött jótékony hatását a magyar demográfiai mutatók tekintetében?  Egyszerűbben fogalmazva a 85.000 megszületett gyermek közül vajon hány köszönhette életét az állami meddőségi gigaközpontnak 2023-ban?

Ne felejtsük el, hogy a világ egyik legbőkezűbben finanszírozott állami rendszeréről van szó, mellyel kapcsolatban jogosan lehetnek elvárásai a kormánynak és a meddő betegeknek egyaránt.

Sajnálatos tény az is, hogy a magyar meddő párok egyre nagyobb számban keresik fel a cseh intézeteket eredményesebb kezelések reményében.

Attól is félnek, hogy a fagyasztott embrióik felett nem ők, hanem az állam fog rendelkezni.

Kiszivárgott hírek szerint az OKFŐ az új gigaközpont ügyvezető igazgatói állására pályázatot írt ki, de hónapok óta képtelenek megnevezni a befutót. Nem igazán szerencsés bizonytalanságot kelteni a szolgáltatók és a betegek körében. Véleményem szerint eljött az ideje annak, hogy ezt a nemzetstratégiai fontosságú területet végre egy hozzáértő és elkötelezett szakemberre bízzák. Tapasztalatból tudom, hogy ehhez nem lesz elég a napi feladatokkal bajlódó új ügyvezető igazgató kinevezése. 

A megoldást abban látom, ha erre a speciális feladatra egy olyan speciális kormánybiztost neveznének ki, aki ismeri a szereplőket, az egyes intézetek dinamikáját és tisztában van a kormány és a meddő párok elvárásaival. Legyen szívügye az, ami az egész nemzet szívügye: szülessen minél több gyermek szeretett hazánkban – áll az írás végén.

Hornung Ágnes közben bejelentette, januártól emelkedik a Babaváró összege

Az elmúlt 13 év családpolitikai intézkedései között a Babaváró az egyik legnépszerűbb támogatás, a kölcsönt már több mint 233 ezer család vette igénybe. 2024. január 1-jétől emelkedik a Babaváró összege, a házaspárok 10 millió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukció keretében - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.
Hornung Ágnes közleménye szerint a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és ehhez a lehető legtöbb támogatást nyújtsa, a fiatal párokat pedig arra bátorítsa, hogy ha késznek érzik magukat, ne halogassák a családalapítást. Kiemelte: a kormány családpolitikájának célja, hogy az élet minden fontos szakaszában segítse a gyermeket tervező és nevelő családokat, és a nehéz gazdasági helyzetben is erősítse a családok támogatását. Ennek érdekében 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelkedik a Babaváró kölcsön összege, melyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét - tette hozzá.Az államtitkár kifejtette, a változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, ugyanis akkor van a legnagyobb esély testvér vagy testvérek megszületésére, ha az első gyermek minél korábban érkezik. A Babaváró kölcsön ezért még jobban kedvez majd azoknak, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket.Ugyanakkor a 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy 1 éves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót - magyarázta az államtitkár.Hangsúlyozta: a kormány minden életszakaszban támogatja a gyermeket nevelőket, a Babaváró támogatás pedig ehhez teljes mértékben igazodik.Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtása után 5 éven belül megérkezik az első gyermek, a törlesztőrészleteket három évig nem kell fizetni, és a kölcsön a teljes futamidőre végleg kamatmentessé válik. A második gyermek érkezésével a törlesztés újabb 3 évre szünetel, és a tartozás 30 százalékát elengedi az állam. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó hitel visszafizetése alól mentesül a család. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, futamideje pedig 5 és 20 év között változhat - tette hozzá Hornung Ágnes.A 2019 júliusában indult támogatást eddig több mint 233 ezer család vette igénybe, összesen csaknem 2270 milliárd forint a folyósított támogatások összege, és ez mintegy 144 ezer vágyott gyermek megszületéséhez járult hozzá - olvasható a közleményben.