Az engedélyben meghatározott teljes összeg azonnal levonásra kerül a szavatoló tőkéből a jogszabályoknak megfelelően – közölte a pénzintézet hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az OTP Csoport legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében közölte: a prudenciális konszolidációs körre számolt konszolidált elsődleges alapvető tőkemutatója a harmadik negyedév végén 16,4 százalék volt, ami 0,8 százalékponttal magasabb, mint a második negyedév végén, de 0,3 százalékponttal alacsonyabb a bázis időszakinál.

Az OTP Bank szavatoló tőkéje 2023 harmadik negyedévének végén 4 489,776 milliárd forintot tett ki, az alapvető (Tier 1) tőke értéke 3 929,662 forint, az elsődleges alapvető (Common Equity Tier1) tőke 3 929,662 milliárd forint volt. Eközben korrigált mérlegfőösszege (hitelezési, piaci és működési kockázatokat figyelembe vevő) 23 922,959 milliárd forintot ért el.

A pénzintézet az Európai Bankhatóság (EBA) tavalyi uniós szintű stressz teszt felmérésén előkelő helyen végzett mintegy 70 európai bank között.

Tavaly szeptember végén 602 180 darab saját részvény volt az OTP Bank tulajdonában, ami 0,22 százalékos tulajdoni arányt jelentett.

Az OTP pénteken jelentette be, hogy 347,5 millió euróért eladja román leányvállalatát, az OTP Bank Romániát.

 

A szabályozói engedélyek megszerzését követően az OTP Bank Románia egyesül a BT-vel, a márkanevet azonban átmenetileg megtartják, annak érdekében, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák a zökkenőmentes átmenetet az ügyfelek és a munkatársak számára. Itt vannak a részletek >>>

Az eladási ár alacsonyabb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke. Ezért a tavaly utolsó negyedévi eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatást könyveltek el, melyet a bank a 2023 negyedik negyedéves tőzsdei jelentésben a korrekciós tételek között mutat be.

A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP-csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni – írták.

Az OTP Bank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek.

Hétfőn a papír ára 160 forinttal, 0,95 százalékkal 16 690 forintra csökkent 4 milliárd forintos forgalomban. Árfolyamának minimuma 8940 forint, maximuma 17 390 forint volt az elmúlt egy évben.