A Janaf biztonságos és megbízható partner, amely hozzájárul Magyarország és Szlovákia stabil olajellátásához – írta a horvát vállalat csütörtöki közleményében, amelyben a Hernádi Zsolt Index-interjúja során elhangzottakra reagált. A horvátországi nyersolaj-szállító cég határozottan visszautasította a Mol elnök-vezérigazgatójának a szállítási díjak mértékével kapcsolatos állításait, azt állítva, hogy

a tranzitdíjak számításánál egy ellenőrzött módszertant alkalmaznak, amely minden felhasználót egyenlő bánásmódban részesít.

Az interjúban Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy „a horvát szállítási költség még mindig a négyszerese a méltányos piaci árnak. Horvát partnereink egyszerűen visszaélnek a kiszolgáltatott helyzetünkkel, és ezzel nemcsak Magyarországnak, hanem Szlovákiának és Csehországnak is megnehezítik a helyzetét”.

Hernádi már elérte a Janaf ingerküszöbét

A csütörtöki közleményben a horvátok hangsúlyozták, a Janaf és a Mol régóta fennálló partneri viszonyt ápol, „a Janaf biztonságos és megbízható partner, amely hozzájárul Magyarország és Szlovákia stabil olajellátásához”. A csővezetékben meglévő részesedéseik alapján kötik az ügyleteket, nem pedig a jogi személyek szerint.

Korábban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy a Mol a piaci átlag három-ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és a horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt. Az emelésről azért ejtett szót a tárcavezető, mert megítélése szerint az már befolyásolta az inflációs adatokat is. A horvátok erre a kijelentésre akkor nem reagáltak.

Orbán Viktor újraosztotta kormányában a szerepeket

Karácsony előtt jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, amelyből kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hogyan bővítette vagy épp szűkítette az egyes miniszterek felelősségi köreit. Az átalakulás elsősorban a gazdasági kabineteket érinti. Bővebben --->